Снимка: БГНЕС

Руските служби за сигурност конфискуват паспортите на висши служители и ръководители на държавни компании, за да предотвратят пътувания в чужбина, тъй като в режима на президента Владимир Путин се шири параноя от изтичане на информация и дезертьорство, пише Financial Times.

С оглед на все още продължаващата инвазия на Русия в Украйна служителите по сигурността са затегнали изискванията за пътуване в държавния сектор, като са поискали от някои видни фигури и бивши служители да предадат документите си за пътуване, заявиха няколко души, запознати с въпроса.

Засиленият натиск отразява дълбоките подозрения на Кремъл и ФСБ, агенцията наследник на КГБ, относно лоялността на руския граждански елит, много от които в частен план се противопоставят на войната в Украйна и се притесняват от нейното въздействие върху начина им на живот.

Дмитрий Песков, говорителят на Путин, потвърди, че Русия е затегнала ограниченията за пътуване в чужбина за някои, които работят в "чувствителни" области. "За това има по-строги правила. На някои места те са формализирани, а на някои места зависят от конкретно решение... за конкретни служители", каза той пред Financial Times. "От началото на специалната военна операция на този въпрос се обръща повече внимание".

Още от съветско време руските служители с достъп до държавни тайни от средно ниво са задължени да оставят паспортите си в сейф, управляван от "специален отдел", внедрен в техните министерства и компании. Но според бивши служители и ръководители руските служби за сигурност рядко са прилагали тези правила.

Това се промени след нахлуването в Крим през 2014 г., когато службите за сигурност започнаха да предупреждават да не се пътува до страни като САЩ или Обединеното кралство. След пълномащабното нахлуване в Украйна миналата година ограниченията се прилагат много по-широко и зависят до голяма степен от капризите на отделни служители по сигурността, внедрени в държавните институции, казват източниците.

Поради тази причина мерките за сигурност се различават в различните държавни институции, като някои от тях изискват дори от средни фигури да се въздържат от пътувания в чужбина, а други дават общо разрешение на висши служители да пътуват в чужбина в рамките на разумното.

На ръководителите на една от големите държавни промишлени компании е забранено да пътуват на повече от два часа път от Москва без официално разрешение, казва един от хората.

В други случаи служители на ФСБ са поискали от бивши служители, които преди това са имали достъп до държавни тайни, да предадат паспортите си, а дори и от някои, които никога не са имали такъв достъп, твърдят запознати.

Александра Прокопенко, бивш служител на руската централна банка, заяви, че ограниченията за издаване на паспорти вече не се отнасят само за лица с разрешение за достъп до класифицирана информация.

"Сега те идват при определени хора и казват: "Моля, предайте червените си граждански паспорти, защото имате достъп до чувствителна за родината информация и искаме да контролираме движението ви", каза тя.

Руските служби за сигурност имат почти пълна свобода на действие при тълкуването на правилата съгласно измененията на законите за държавната тайна, шпионажа и измяната, каза Прокопенко. Тя напусна централната банка след инвазията миналата година и сега е гостуващ сътрудник в Германския съвет за международни отношения.

"По принцип всяка информация може да се счита за секретна, така че внедрените служители на ФСБ започват да ви казват, че разполагате с чувствителна информация. Каква е тя? Защо е секретна и кой решава това? Никой не знае", казва Прокопенко.

Песков заяви, че решенията "зависят от конкретната сфера на работа" както на компанията, така и на отделното лице. "Те могат да бъдат повече или по-малко чувствителни", каза той.

Кремъл също така положи известни усилия да разшири неофициалната забрана, така че да обхване повече служители. След поредица от публични скандали заради изтекли кадри на депутати, почиващи в Дубай и Мексико, през януари долната камара на руския парламент задължи депутатите да уведомяват началниците си за задграничните си работни пътувания.

Според руския вестник "Комерсант" най-малко седем региона са издали строги препоръки срещу пътуванията в чужбина на местните служители.

През февруари Евгений Пригожин, основател на прочутата паравоенна група "Вагнер", призова за пълна забрана на пътуванията в чужбина за длъжностни лица, както и за поемане на отговорност за техните роднини, неморално поведение, прекомерна демонстрация на финансови възможности и злоупотреба с луксозни стоки“.

Тези действия се предприемат в момент, когато сред елита нараства недоволството от продължаващите военни действия и тяхното въздействие върху начина им на живот. Някога, когато можеха да харчат богатството си за имения, яхти и пансиони за децата си на Запад, руските чиновници и олигарси сега се оплакват от това, че са ограничени в страни, които не се смятат за "недружелюбни", казват няколко представители на елита пред FT.

Това недоволство излезе наяве тази седмица, след като украински медии публикуваха предполагаем запис на разговор между Фархад Ахмедов, санкциониран руско-азербайджански олигарх, и Йосиф Пригожин, свързан с Кремъл музикален продуцент, чиято съпруга, известна певица, изнесе концерт в подкрепа на войната заедно с Путин миналата година.

В обаждането се чуват оплаквания от нарастващата международна изолация на Русия и натиска от страна на службите за сигурност. Ахмедов не беше открит за коментар, но близък до него човек заяви, че записът е истински. Пригожин - който не е роднина на Евгени Пригожин, създателят на частната военна армия „Вагнер“ - заяви, че записът е "частично или напълно изопачен" и се зарече да предприеме правни действия срещу лицето, което го е записало.

"Те прецакаха нас, нашите деца, тяхното бъдеще и тяхната съдба. Разбирате ли?" казва Ахмедов по време на разговора. "Прецакайте ги. Всички ние разбираме какво се случва там. Отидете на Малдивите, в Дубай... в Алтай, в Байкал, където искате, но стойте далеч от Москва", добави той.

Още анализи на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase