Снимка: БГНЕС

Украински съд постави под домашен арест за два месеца предстоятеля на прочутия манастир в Киев Киево-Печорска лавра, митрополит Павло. Десетки богомолци се събраха пред светата обител, чиито монаси, обвинени, че са свързани с Москва, са обект на заповед на украинските власти за експулсиране, чийто краен срок изтече в сряда.

Митрополитът на Киево-Печорска лавра е заподозрян в подклаждане на религиозни конфликти и оправдаване на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, съобщават местни медии от съдебната зала. Съдът му е наредил да носи електронен етикет и му е забранено да контактува с членове на Украинската православна църква.

Свещеникът отрича обвиненията и определи съдебния процес като политически мотивиран.

Делото се отнася до използването на пещерния манастирски комплекс и в по-широк план - до позицията на Украинската православна църква в Украйна. Засега митрополитът трябва да напусне манастира. Той трябва да изтърпи наказанието си под домашен арест на адреса, на който е регистриран, но който не е на територията на манастира.

По-рано през деня полицията претърси резиденцията на главата на църквата на това място.

"Казаха ми с две думи, че съм заподозрян, че работя за Русия", казва Павел във видеоклип, публикуван от руската държавна информационна агенция РИА Новости.  Той добави, че освен това е бил призован на разпит по обвинения в религиозна агитация и обида на украинския президент. Във видеоклипа Павло казва още, че винаги е казвал и ще продължи да казва, че онова, което Русия на Владимир Путин е направила не може да бъде оправдано.

Според украинските служби за сигурност митрополит Павло е заподозрян, че е оправдал въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна и че е възхвалил участниците в нея, както и, че е нарушил равенството на гражданите на базата на тяхната расова, национална и регионална принадлежност и техните религиозни вярвания.

"Законът и отговорността за неговото нарушение са същите за всички", настоя ръководителят на Украинската служба за сигурност Васил Малиук.

Арестът на митрополит Павло накара десетки богомолци да се съберат пред манастира с икони, а свещеници от Украинската православна църква се помолиха със своите поддръжници, след като се противопоставиха на правителствена заповед да напуснат манастирския комплекс.

Манастирът Киево-Печорска лавра е основан през 11-и век и е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. В него се помещаваше централата на Украинската православна църква, подчинена на Московската патриаршия. Но УПЦ обяви миналия май, че скъсва връзки с руската църква, чийто патриарх Кирил подкрепи руската инвазия в Украйна. Украинското правителство обаче смята, че УПЦ си остава де факто зависима от Русия и издаде заповед монасите да бъдат извадени от манастира.

 

Коментари Напиши коментар

36

Mалорусь

преди 1 месец

Абе той Доналд ще се върне в Бялата Къща.. Ама до тогава Вовата ще е преключил, Лондон вече се готви за посрещане. Краля обикаля за подаръци из еВропата. Ама наще фурнаджии къде ще ги крием.. не че няма място на острова и Ловеч, ама .. ще мислим. Предлагайте идеи!

35

трол

преди 2 месеца

Е, могъщите украинци и на църквата си ли посегнаха? Да не реват много, че ги избиват на фронта тогава.

34

Жебок

преди 2 месеца

Види се - в пълен ход е мерзка акция за унищожаването на Урк. православна църква и то баш преди Великден! А може би задачата е да се свърши това черно дело дори преди католическия Великден!!! Може ли такива безотговорни безопразия?!?!?