Снимка: БГНЕС

Три дни след като бе обвинен от международен трибунал във военни престъпления в Украйна, руският президент Владимир Путин ще търси повече от всякога проява на солидарност от китайския си колега Си Дзинпин, посрещайки го в Москва днес.

Си ще бъде първият световен лидер, който ще стисне ръката на Путин, след като в петък Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския лидер във връзка с депортирането на украински деца в Русия от началото на войната.

Русия ще представи пътуването на Си - първото му, след като този месец получи безпрецедентен трети мандат - като доказателство, че има могъщ приятел, готов да я подкрепи срещу враждебния Запад, който според нея напразно се опитва да я изолира и победи.

Нито Москва, нито Пекин са членове на Международния наказателен съд, чието действие според Кремъл е възмутително, но юридически невалидно. Но с обявяването на Путин за издирване в 123 държави практически в навечерието на пътуването на Си, съдът постави в нелицеприятна светлина срещата, която и без това беше деликатна за китайския лидер.

Докато руската армия се бие в Украйна, а Съединените щати предупреждават Китай да не снабдява Москва с оръжие, Пекин е изправен пред избор, който се надяваше да избегне, казва Джонатан Еял от Кралския институт за управление на обединените сили, лондонски мозъчен тръст.

"Или не правят нищо и рискуват да видят Русия унизена в Украйна, което не е в интерес на Китай. Или ще се притекат на помощ на Русия и ще рискуват много по-голямо влошаване на отношенията си със САЩ и други западни държави", каза той в телефонно интервю.

В интервю за китайски вестник, публикувана на уебсайта на Кремъл късно в неделя, Путин заяви, че възлага големи надежди на посещението на своя "добър стар приятел" Си, с когото миналата година подписа стратегическо партньорство "без граници", пише в анализ за "Телеграф" Марк Тревилиън.

Путин приветства и готовността на Китай да посредничи в конфликта.

"Благодарни сме за балансираната позиция на (Китай) във връзка със събитията, които се случват в Украйна, за разбирането на тяхната предистория и истинските причини. Приветстваме готовността на Китай да играе конструктивна роля в разрешаването на кризата", заяви той.

Миналия месец Китай публикува документ от 12 точки, в който призовава за диалог и уреждане на конфликта в Украйна, но той съдържа само общи изявления и никакво конкретно предложение за това как може да се сложи край на продължаващата вече година война.

Украйна предпазливо приветства китайското предложение, но твърди, че всяко уреждане ще изисква Русия да се изтегли от всички завзети от нея територии, включително Кримския полуостров, който анексира през 2014 г.

Съединените щати реагираха крайно скептично на участието на Китай, като се има предвид отказът на Пекин да осъди руската инвазия.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви в неделя пред Fox News, че всеки призив на Путин и Си за прекратяване на огъня сега би бил неприемлив, защото просто би "ратифицирал досегашните завоевания на Русия".

"Всичко, което ще се случи е да се даде на г-н Путин повече време да се преоборудва, да се обучи, да се пренасочи и да се опита да поднови офанзивите в избран от него момент", каза още Кърби, цитиран от БГНЕС.

От днес започва тридневното държавно посещението на председателят на Китайската народна република Си Дзинпин в Русия. Визитата е по покана на президента Владимир Путин. Очакванията са двамата лидери да обсъдят китайския мирен план за Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase