Снимка: БГНЕС

Кои са сега приятелите на Русия в чужбина? Съдейки по неотдавнашен конгрес на Международното движение на русофилите - събитие, организирано от консервативни активисти и проведено с голяма фанфара в остъклена зала на Държавния музей на Пушкин в Москва, отговорът е политически маргинали и теоретици на конспирацията.

Сред тях бяха скандалният американски актьор Стивън Сигал, внук на Шарл дьо Гол, и италианска принцеса, както и учен на Толкин, който се страхува, че европейските момчета са насърчавани да се женят за техните крави.

"Тук съм, за да насърчавам мира и приятелството и наистина вярвам, че този конфликт е провокиран и причинен от англосаксонски интереси... Мисля, че това поставя света в дълбока опасност и аз съм тук, за да се боря срещу това", каза Пиер дьо Гол, внук на френския генерал и лектор на конференцията, в интервю за The Guardian.

По-младият де Гол вече предизвика полемика. Миналия месец той каза пред френски вестник Le Parisien, че Западът "за съжаление е оставил Володимир Зеленски, неговите олигарси и неонацистки военни групировки да се заключат в спирала на война".

Ив дьо Гол, по-големият брат на Пиер, каза пред Le Parisien на 24 януари, че възгледите на брат му "не засягат никого освен него – нито мен, нито семейството ни и още по-малко генерала".

Пиер дьо Гол не коментира забележките на брат си и заобиколи въпроса дали фамилията му може да бъде използвана за легитимиране на войната в Украйна, тъй като Де Гол гордо се позова на дядо си, когато го попитаха на сцената за конфликта.

"Моят дядо имаше много задълбочени познания и интензивни познания за руските лидери и народ", каза той на конференцията. "Така че той беше доста наясно с интереса и географската необходимост Европа и Франция да се съюзят с Русия. Все повече и повече хора осъзнават, че този конфликт е създаден, за да разбие единния блок на Европа в полза на американците."

Това също може да се окаже и доходоносна възможност. Като банкер, Пиер дьо Гол търси да намери хора с "различно мнение, които имат различен възглед за мира", включително тези, които търсят "финансови договори, инвестиционни договори".

Европейците са в недостиг, според руска пропаганда и медии, търсещи чужда подкрепа за войната срещу Украйна. Но тази седмица 90 делегати, включително много теоретици на конспирацията, се събраха, желаещи да повтарят линията на Москва.

Николай Малинов, бивш депутат в българския парламент, който сега е под санкции на САЩ, откри събитието с думите, че е време "силите на светлината да победят силите на мрака".

На сцената, облечен в черно, беше Стивън Сигал, който беше определен за специален представител на руско-американските културни връзки. "Аз съм 100% русофил и 1 милион процента руснак", каза Сегал по време на пресконференция.

Сергей Лавров, руският външен министър, също беше там, давайки официален приматур на това, което щеше да се разглежда като второстепенно събитие. Той изнесе основна реч заедно с писмо от Владимир Путин. "Ние виждаме не просто неонацизъм, ние виждаме директен нацизъм, който обхваща все повече и повече европейски страни", каза Лавров. "Виждаме как историята се разрушава пред очите ни, унищожават се свети паметници."

Сред присъстващите на сцената се открояваше принцеса Витория Алиата ди Вилафранка, жена на около 70 години с яркочервена коса - най-известна в Италия като първия преводач на италиански на Толкин. Тя твърди, че се е борила с Opus Dei и мафията, за да си върне семейния дворец в Багерия, където според нея продуцентите на филми са снимали модерен римейк на романа на Джузепе Томази ди Лампедуза "Леопардът".

Запитана как се е стигнало до изказването й на конференция на русофилите, тя цитира близки връзки с руското кралско семейство. "Аз съм братовчедка на Романови", каза тя, имайки предвид потомците на последното кралско семейство на Руската империя. "Познавам ги много добре, дойдох на сватбата… Значи това е царска връзка."

Тя каза, че е в Русия, за да покаже, че "има други хора в света, които споделят твоето мнение и виждане за света … и това улеснява една селска дама в Сицилия, която изглежда ужасена от сина си, който иска да се ожени на крава."

Тя се стремеше да избягва темата за войната. Запитана директно за това, тя каза: "Не съм експерт по тази тема... намирам Путин за по-мил от Байдън, но съм голяма приятелка на доведената сестра на Обама."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase