Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Ако Русия превземе град Бахмут в Източна Украйна, тя вероятно няма да има достатъчно сили, за да извлече стратегическа полза от този тактически успех, прогнозира Институтът за изследване на войната.

Oще по темата
Във всекидневната си сводка, която публикува на своя сайт, базираният във Вашингтон мозъчен тръст цитира днес предупреждение от вчера на украинския президент Володимир Зеленски, че хипотетичното установяване на контрол от руските въоръжени сили над Бахмут ще им открие пътя към Краматорск, Славянск и други критично важни селища в Донецка област. Институтът за изследване на войната обаче продължава да смята, че евентуалното падане на Бахмут, което би било тактически успех, няма да донесе оперативни ползи и руската офанзива вероятно ще загуби импулс бързо след това.

При такъв сценарий Русия ще трябва да избира накъде да продължи своето настъпление - на югозапад, по шосе Т 0504 към Константиновка (на около 20 километра от Бахмут), или на северозапад, по международен път Е40 към Славянск и Краматорск (на около 40 километра), аргументират се американските анализатори.

Според тях отслабените руски войски нямат достатъчно сили, за да настъпят едновременно и в двете направления, и вероятно ще трябва да дадат приоритет само на едното, за да имат някакъв шанс за успех.

Освен това украинската армия се е укрепила здраво и на двата пътя, с многобройни наземни комуникационни линии дълбоко в тила си, отбелязва Институтът за изследване на войната и прогнозира, че всеки опит на Русия за настъпление ще й струва много скъпо.

В същото време мозъчният тръст припомня, че от началото на войната руското командване неведнъж е разтягало своите сили за офанзиви с малък брой личен състав в много направления.

Тази сутрин шефът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че неговите бойци вече контролират цялата източна част на Бахмут. Това не е потвърдено по независим път.

Стратегическата стойност на Бахмут е спорна, но градът придоби символично и тактическо значение предвид тежките загуби, понесени от двете страни. Това е най-дългата и смъртоносна битка от началото на руската инвазия в Украйна през февруари миналата година, отбелязва Франс прес.
(БТА, Николай Станоев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

424

Анонимен

преди 1 година

В 5 сутринта украинските терористи атакуваха АТП на град Волноваха от РСЗО HIMARS. Сериозно повредени или напълно унищожени са над 10 автобуса, работещи по вътрешноградски и междуградски линии. Един човек е загинал.Бахмут и околностите. Щурмоваци Вагнер водят ожесточени битки в южните квартали на града. Също така артилерията на музикантите продължава да разрушава голям вражески укрепен район там, на кръстовището на улиците Корсунски и Чайковски. От другата страна на линията на бойно съприкосновение ВСУ правят опити за контраатака, но безуспешно.

423

Анонимен

преди 1 година

Грузинската опозиционна партия заяви, че ще продължи протестите въпреки оттеглянето на проектозакона за чуждестранните агенти от парламента. Явно ще има грузински "Майдан"... В резултат на това може да се стигне до отваряне на втори фронт (западната пропаганда вече започна да подстрекава грузинците да нахлуят в Абхазия и Южна Осетия).

422

Анонимен

преди 1 година

Бахмут и околностите.Югозападно от Бахмут ЧВК Вагнер продължава щурмовите си операции близо до Ивановски и в южните покрайнини на самия град от страната на Опитное. ВСУ задържа позиции. А в източната част на Бахмут украинският гарнизон дори се опита да контраатакува. В луганското направление вече няколко седмици подразделенията на ВС на Рф предприемат походи срещу Белогоровка,които завършват с връщане към изходната точка.Но друга атака в посока Невски доведе до напредването на руските войски и изтеглянето на изMeTTa.Също така ВС на РФ провеждат настъпателни операции на Макеевка.

fallback