Снимка: архив, БГНЕС

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че действията на украинските бойци в руската Брянска област са терористична атака. Той добави, че засега не знае дали случилото се ще доведе до промяна на статута на специалната военна операция. По неговите думи силовите ведомства щателно разследват случилото се и трябва да установят кой е извършил диверсията.

"Президентът (на Русия Владимир) Путин е в Кремъл, той постоянно получава редовни доклади от силовите ведомства", каза Песков. Той подчерта, че Путин също така поддържа връзка с губернатора на Брянска област Александър Богомаз.

Още по темата
Високопоставен съветник на украинския президент Володимир Зеленски от своя страна заяви, че съобщенията за атака с цел саботаж от страна на украински сили в руската Брянска област са "класическа преднамерена провокация", предаде Ройтерс.

"Руската федерация иска да изплаши своя народ, за да оправдае атаката срещу друга страна и растящата бедност след година на война", написа в "Туитър" Михайло Подоляк.

Руската армия се опита днес "да ликвидира" група украински "диверсанти", проникнали в Брянска област, която граничи с Украйна. Това съобщи местният губернатор, според когото има убит цивилен и ранено дете, предаде Франс прес.

"Диверсантско-разузнавателна група се внедри в село Любечане откъм Украйна (. . .) Руските въоръжени сили вземат всички необходими мерки, за да ликвидират тази група", посочи в "Телеграм" Александър Богомаз.

По думите му "диверсантите открили огън по движеща се кола". Местен жител бил убит, а десетгодишно дете – ранено и настанено в болница.

Според руските агенции РИА Новости, ТАСС и Интерфакс, които цитират очевидци и източници от спасителните служби и силовите структури, украинската група може да е взела до шестима заложници и войници от Росгвардия са влезли в бой с диверсантите.

АФП не успя да провери тази информация по независими източници.

Богомаз съобщи и за украинско нападение с дрон срещу село Сучани в същия регион, при което избухнал пожар в къща, а гаубични изстрели повредили две къщи в село Ломаковка, пак в Брянска област.

Малко по-късно очевидци от региона са съобщили пред ТАСС, че украинските диверсанти вече не дават признаци за активност и може би са напуснали територията на Русия.
 (БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase