Снимка: БГНЕС

Президентът Путин иска да представи войната в Украйна като екзистенциална битка между Запада и Русия. В навечерието на миналогодишната инвазия той каза, че Украйна е американска колония с "марионетен режим". Дванадесет месеца по-късно, в годишното си обръщение към руския народ, Путин направи нов опит да опише инвазията като сблъсък между Москва и Вашингтон.

За тази цел Путин обяви, че Русия спира участието си в договора "Нов старт", споразумение, ограничаващо разположените стратегически бойни глави на двете ядрени суперсили. Въпреки че решението му е обвързано с инвазията, има и други фактори, включително политиката на САЩ, цените на енергията и възхода на Китай.

Какво представлява договорът "Нов старт?"

Русия и САЩ се договориха през 2010 г. да ограничат своите запаси от ядрени оръжия. Подписано, когато Дмитрий Медведев за кратко замени Путин като президент, споразумението последва предишни споразумения между ядрените суперсили и може да бъде проследено до преговорите, започнали с Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 80-те години.

В договора Москва и Вашингтон се съгласиха да ограничат броя на разположените си стратегически ядрени бойни глави до 1550. Той ограничава броя на подводниците, бомбардировачите и ракетните установки, които двете страни имат в готовност да изстрелят ядрени оръжия във всеки един момент, и включва ангажимент да им позволи да инспектират взаимно ядрените съоръжения.

Защо сега Путин се оттегли от договора?

Той трябваше да изтече през 2026 г. и има няколко фактора, които може да са накарали Путин да се откаже три години по-рано. Той може да е изчислил, че президентът Байдън ще се бори да ратифицира ново споразумение с Конгреса, докато войната бушува в Украйна, което означава, че опитите на Русия да включи американски неядрени способности в предоговорите вероятно ще бъдат безполезни.

Възходът на Китай като ядрена суперсила вероятно ще окаже натиск върху САЩ да преразгледат ограниченията върху собствените си запаси.

"Как се справяте с тристранна надпревара във въоръжаването? САЩ никога не са се тревожили за това преди и Китай да може лесно и бързо да се надпреварва до 1000 ядрени бойни глави“, казва Уилям Алберк, експерт по разпространението на ядрени оръжия в Международния институт за стратегически изследвания, пред The Times.

Тъй като е малко вероятно да бъде договорено ново споразумение, Путин имаше ограничен прозорец, за да направи показно разкъсване на договора.

Д-р Матю Харис, директор по разпространението и ядрената политика в Royal United Services Institute, е на мнение, че Путин търси всеки лост, който може да използва в конфронтацията си със Съединените щати и Запада за Украйна. Той смята, че контролът върху оръжията все още има известна стойност за Запада.

"Официално да спре проверките на своите ядрени инсталации, Кремъл може да накара Белия дом да гадае за намеренията му и да принуди Пентагона да разчита на сателити и разузнавателни агенции, за да разработи руските планове. „Това по никакъв начин не оставя САЩ на тъмно, но може да добави известна несигурност към тези изчисления. Путин може да си играе малко с това“, каза той.

Какви ядрени оръжия имат Русия и САЩ?

Помежду си те притежават повече от 90% от ядрените бойни глави в света. Русия има най-много от всички страни с 5977, а САЩ са втори с 5428. Договорът "Нов старт" ограничава колко могат да закачат за ракети.

Алберк казва, че чрез спиране на руското участие в "Нов старт" Путин може да върне света в ерата на "нестабилност от Студената война".

"Много от руските ракети в момента имат една ядрена бойна глава, но могат да носят десет. Много бързо Русия може да премине от лимита на "Нов старт" от 1550 разгърнати бойни глави до 4000 или 5000", обяснява той.

Ще извърши ли някога Пути ядрена атака?

Остава много малко вероятно Путин да използва ядрени оръжия в Украйна или другаде. "Нов старт" урежда използването на стратегически ядрени оръжия, които са до 1000 пъти по-мощни от тактическите ядрени оръжия с нисък капацитет, които някои спекулираха, че Путин може да използва като демонстрация на сила в Украйна, може би като ги изстреля над Черно море. Но във всеки случай използването на тактическо ядрено оръжие може да настрои незападните съюзници на Русия срещу нея.

"Не става въпрос за украинското бойно поле", казва Алберк. "Никоя от тези системи вероятно няма да му помогне да постигне целите си във войната и е по-вероятно да подкопае подкрепата на Китай, Турция и Индия."

Има друг начин, по който Путин може да ескалира напрежението, без да разполага ядрени оръжия в Украйна. В речта си руският президент заплаши да поднови изпитанията на ядрени оръжия. Последният съветски тест беше през 1990 г. и подновен кръг от тестове вероятно ще доведе до безпокойство в западните столици. "След хилядолетието наистина само Северна Корея е изпробвала ядрени оръжия", допълва Харис.

Може ли Путин да си позволи да влезе в надпревара във въоръжаването със САЩ?

Харис е на мнение, че е "твърде рано да се каже" дали Русия ще увеличи значително запасите си от ядрени оръжия. Тъй като руската икономика е осакатена от санкциите, остава да се види дали Путин може да си позволи надпревара във въоръжаването със САЩ.

Алберк казва, че покачването на цените на енергията означава, че руската икономика може да успее да издържи надпревара във въоръжаването в краткосрочен план, въпреки че още една Студена война, продължила десетилетия, би била "разрушителна".

"Ядреният вариант не е толкова скъп. Обновяването на съществуващите бойни глави и загряването на старите съветски производствени линии не е твърде трудно за Путин", казва той пред The Times. "Но санкциите ще хапят още повече след година и демографията не е в полза на Путин. Ако Западът продължи да се отказва от руския петрол, Русия може да бъде добре прецакана. Ето защо мисля, че той е готов да се състезава сега, докато петролните пари са горещи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase