Снимка: БГНЕС

Западът не произвежда достатъчно муниции, за да задоволи нуждите на украинската армия. Как ще се отрази този проблем на бойните действия и какво може да се направи?

Украинската армия се нуждае от много повече муниции, отколкото Западът произвежда в момента. За това предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Сегашният темп на предоставяне на боеприпаси на Украйна е многократно по-висок от нашата настояща скорост на производство. Това води до натиск върху военната промишленост. (...) Затова трябва да увеличим производството и да инвестираме в производствения си капацитет", допълни Столтенберг.

"Tрябва да предотвратим това на всяка цена"

"Тази тактика на нападение, която Русия избра - фронтални атаки на фронтовата линия в много райони, всъщност може да бъде успешна само ако Украйна изчерпи боеприпасите си. И ние с нашата подкрепа трябва да предотвратим това на всяка цена", казва военният експерт Нико Ланге пред Дойче веле.

И вече има проблеми. Срокът за доставяне за голямокалибрени боеприпаси например е 28 месеца. "Поръчките от днес ще бъдат изпълнени едва след две години и половина", обяснява Столтенберг. А запасите се топят.

Кореспондентът на ДВ в Украйна Ник Конъли разказва, че много украински командири са изправени пред тежки избори по отношение на използването на боеприпаси. "Срещнах командири на гаубици и артилерийски установки, които ми казаха, че не знаят колко време още ще могат да вършат работата си, ако бъдат принудени да се изтеглят от позициите си и да чакат още боеприпаси", казва Конъли. "Това е съвсем реален проблем."

Експертът по сигурността Франк Зауер смята, че Германия и Западът е трябвало да реагират много по-рано и да увеличат производството.

По информация на АРД САЩ са доставили или обещали да доставят повече от един милион артилерийски снаряда. Тъй като това е създало трудности, се наложило да използват складове за боеприпаси в Израел и Южна Корея. Според експертите това показва, че нито САЩ, нито Европа са подготвени за воденето на конвенционална война.

Германският министър на отбраната Борис Писториус също призна за проблема. "Мога само искрено да помоля отбранителната индустрия да увеличи максимално капацитета си възможно най-скоро", каза той.

Решения се търсят по целия свят. "В момента виждаме как Украйна и нейните съюзници търсят артилерийски боеприпаси по целия свят - дори в Пакистан и Южна Корея", съобщава Ник Конъли.

"Имаме сведения за пакистански боеприпаси съветски калибър, които се насочват натам, както и за искания от американските войски да изпратят боеприпаси, които са складирани в Южна Корея, за Украйна."


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase