Снимка: БГНЕС

Губернаторът на област Калуга Владислав Шапша каза, че дрон се е взривил близо до областния център рано сутринта в понеделник. Калужка област граничи с Москва, уточнява Руската служба на "Би Би Си".

"Тази нощ жителите на покрайнините на Калуга чуха взрив. Установено е, че в пет часа сутринта в гора близо до града дрон е избухнал във въздуха на височина 50 метра", написа губернаторът в своя канал в "Телеграм".

По думите му не са нанесени щети на граждански и социални обекти, няма пострадали, "На място работят представители на органите на реда".

Още по темата
През януари стана известно, че в Москва са монтирани допълнителни системи за противовъздушна отбрана, включително в сградата на руското министерство на отбраната. Провоенни канали в "Телеграм" изложиха версията, че това е подготовка за отразяване на атаки с дронове. В медиите се чу и версия, че публикуването на подобни снимки трябва да има психологически ефект и да вдъхне на гражданите усещане за външна заплаха.

Това не е първият инцидент с дрон в региона, за който руските власти съобщават. През октомври дрон се разби на територията на военното летище Шайковка, друг дрон беше свален в южната част на региона, напомня РБК.

Припомняме, че на 5 и 26 декември 2022 г. бяха нанесени удари по летището в Енгелс, където бяха разположени стратегически бомбардировачи с голям обсег.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase