Снимка: БГНЕС
fallback

Бивш руски войник разказва, че украинските мъже са били брутално разпитвани, застрелвани и заплашвани с изнасилване.

Константин Ефремов, най-старшият офицер, който е говорил открито за действията на Русия в Украйна,  твърди пред BBC в ексклузивно интервю, че Русия сега го вижда като предател и дезертьор.

По думите му на места в Южна Украйна "разпитите и изтезанията са продължавали около седмица". "Всеки ден, всяка нощ, понякога два пъти на ден", добавя той.

Ефремов многократно се опитвал да се оттегли от армията, но в крайна сметка бил уволнен заради отказа да се върне в Украйна. Сега е избягал от Русия. Използвайки снимки и военни документи, предоставени от  Ефремов, BBC потвърждава, че той е бил в Украйна в началото на войната - в Запорожка област, включително град Мелитопол.

На 10 февруари 2022 г. Ефремов пристига в Крим. Той е началник на отдел за разминиране на 42-ра мотострелкова дивизия и обикновено беше базиран в Чечня, в руския Северен Кавказ. Той и хората му са изпратени да участват във "военни учения", казва той.

"По онова време никой не вярваше, че ще има война. Всички смятаха, че това е само учение. Сигурен съм, че дори висшите офицери не знаеха", твърди той пред BBC.

"Страхувах се да напусна"

Ефремов си спомня как е гледал руските войници да залепват идентификационни знаци върху униформите си и да рисуват буквата "Z" върху военно оборудване и превозни средства. В рамките на дни "Z" се превърна в символ на това, което Кремъл наричаше своята "специална военна операция". Ефремов твърди, че не е искал да има нищо общо с това.

"Реших да се откажа. Отидох при моя командир и му обясних позицията си. Той ме заведе при един старши офицер, който ме нарече предател и страхливец. Оставих оръжието си, качих се в такси и потеглих. Исках да се върна в базата си в Чечня и официално да подам оставка. Тогава моите другари ми се обадиха с предупреждение. Един полковник беше обещал да ме хвърли в затвора до 10 години за дезертьорство", разказва той.

Ефремов казва, че се е обадил на военен адвокат, който го е посъветвал какво да направи.

"Сега осъзнавам, че трябваше да пренебрегна това и да продължа", казва той. Но се страхувах да не ме вкарат в затвора", споделя воъникът. Заради това се връща на фронта и се присъединява към хората си.

Ефремов настоява, че е "против войната". Той твърди пред BBC, че не е участвал в анексирането на Крим от Русия или в битките в Източна Украйна, когато за първи път избухна войната в Донбас преди девет години, нито пък във военната операция на Русия в Сирия.

"През последните три години участвах в разминирането в Чечня, място, преживяло две войни. Мисля, че работата, която свърших там, е от полза за хората", казва той.

Грабежи на велосипеди и косачки

Ефремов е поставен временно начело на стрелков взвод. На 27 февруари, три дни след руската инвазия, той казва, че той и хората му са получили заповед да се придвижат на север от окупирания Крим. Те се отправили към град Мелитопол. Следващите 10 дни прекарали на летище, което вече било превзето от руските войски. Той описва грабежите, на които е бил свидетел.

"Войниците и офицерите грабнаха всичко, което можеха. Катериха се по самолетите и минаха през всички сгради. Един войник отнесе косачка. Той гордо каза: "Ще взема това вкъщи и ще кося тревата до нашите казарми". Кофи, брадви, велосипеди, натъпкаха всичко това в камионите си. Толкова много неща трябваше да клекнат, за да се поберат в превозните средства", разказва той.

Ефремов изпраща на BBC снимки, които е направил във въздушната база Мелитопол. На тях се виждат транспортни самолети и горяща сграда. Те са сред редица снимки и документи, които той е споделил за потвърждаване на самоличността, ранга и движенията на Ефремов в Украйна през пролетта на 2022 г.

В продължение на месец и половина той и осем войници под негово командване охраняват руска артилерийска част в Мелитопол.

"През цялото време спахме навън", казва той. "Бяхме толкова гладни, че започнахме да търсим зайци и фазани. Веднъж попаднахме на имение. Вътре имаше руски боец. Ние сме от 100-а бригада и сега живеем тук", казва войникът. "Имаше толкова много храна. Хладилниците бяха опаковани. Имаше достатъчно храна, за да оцелееш в ядрена война. Но войниците, живеещи там, хващаха японски шарани в езерото отвън и ги изяждаха."

"Видях разпити и мъчения"

Групата на Константин Ефремов се мести да охранява това, което той описва като "щаб на логистиката" през април в град Билмак, североизточно от Мелитопол. Там той е бил свидетел на разпити и малтретиране на украински затворници.

Той си спомня един ден, когато са докарани трима затворници.

"Единият си призна, че е снайперист. Като чу това, руският полковник полудя, удари го, смъкна панталона на украинеца и го попита дали е женен. Затворникът отговори с "Да", а полковникът каза:  "Тогава някой да ми донесе парцал. Ще те превърнем в момиче и ще изпратим видеото на жена ти", разказва Константин.

Друг път, казва Ефремов, полковникът помолил затворника да назове всички украински националисти в неговата част.

"Украинецът не разбра въпроса. Той отговори, че войниците са морска пехота на украинските въоръжени сили. За този отговор те му избиха някои от зъбите."

Кремъл иска руснаците да повярват, че в Украйна Русия се бори с фашисти, неонацисти и ултранационалисти. Този фалшив разказ служи за дехуманизиране на украинците в очите на руската общественост и армията.

Ефремов твърди, че украинският затворник е имал превръзка на очите.

"Полковникът опря пистолет в челото на затворника и каза „Ще броя до три и тогава ще те застрелям в главата". Той брои и след това стреля само встрани от главата си, от двете страни. Полковникът започна да му крещи. Казах му: "Другарю полковник! Не ви чува, вие го оглушихте!"

Друга снимка, която Константин Ефремов споделя, го показва пред сгради в Билмак, където според него са се извършвали изтезания на затворници. Местни жители потвърдиха местоположението пред BBC

Ефремов описва как полковникът е заповядал на украинците да не се дава нормална храна - само вода и бисквити.  "Опитахме се да им дадем горещ чай и цигари", признава Ефремов. Той и хората му подхвърлили и сено на затворниците, за да не спят на гола земя, но "през ​​нощта, за да не ни види никой".

По време на друг разпит полковникът е прострелял един затворник в ръката и в десния крак под коляното, който е ударил костта. Константин казва, че хората му превързали затворника и отишли ​​при руските командири - "не при полковника, той беше луд" - и казали, че затворникът трябва да отиде в болница, в противен случай ще умре от загуба на кръв.

"Облякохме го в руска униформа и го закарахме в болница. Казахме му: "Не казвай, че си украински военнопленник, защото или лекарите ще откажат да те лекуват, или ранените руски войници ще чуят и ще те застрелят и ние няма да можем да ги спрем", признава той.

Службата на ООН по правата на човека документира случаи на малтретиране на затворници по време на войната в Украйна. Той е интервюирал повече от 400 военнопленници - както украинци, така и руснаци.

"За съжаление открихме, че има изтезания и малтретиране на военнопленници и от двете страни", казва Матилда Богнер, ръководител на базирания в Украйна екип за наблюдение на ООН. "Ако сравним нарушенията, изтезанията или малтретирането на украински военнопленници обикновено се случват на почти всеки етап от задържането. И в по-голямата си част условията на интерниране са по-лоши в много райони на Русия или окупирана Украйна. "

"Най-лошите форми на изтезания или малтретиране на украински военнопленници обикновено се случват по време на разпит", обяснява Богнер." Те могат да бъдат подложени на електрически удар и цяла гама от методи на изтезание, включително обесване на хора и побой. Когато пристигнат в местата за интерниране, често има така наречените приветствени побои. Те също често се сблъскват с неадекватна храна и вода."

Руски военнопленници също съобщават за побой и токов удар.

"Всяка форма на изтезание или малтретиране е забранена от международното право", казва Богнер пред BBC. "Неприемливо е нито една от страните да прави това."

BBC не успя независимо да потвърди конкретните твърдения на Константин Ефремов за изтезания, но те са в съответствие с други твърдения за малтретиране на украински затворници.

Заклеймен като предател и отцепник

Ефремов в крайна сметка се връща в своя отдел, но не за дълго.

"Седем от нас бяхме взели решение да напуснем армията", споделя той. Така, в края на май, когато е обратно в   Чечня, той пише писмото си за напускане. Някои висши офицери не били доволни. "Офицери, които не са прекарали и ден в Украйна, ми казваха, че съм страхливец и предател. Не ми позволиха да подам оставка. Бях уволнен."

Ефремов показва писма от военните.

В първия документ той е обвинен, че е "избягал от задълженията си" и е пренебрегнал заповедта да се върне в Украйна. Това се определя като "сериозно нарушение на дисциплината". Второто писмо се отнася до "предсрочното уволнение на Ефремов от военна служба… поради нарушаване на договора".

"След 10 години служба бях заклеймен като предател, дезертьор, само защото не исках да убивам хора", казва той. "Но се радвах, че вече съм свободен човек, че няма да трябва да убивам или да бъда убит."

Един от военните документи на Константин Ефремов, обясняващ уволнението му от руската армията, гласи, че е "извършил грубо дисциплинарно нарушение".

Ефремов бе излязъл от армията. Но не и от опасност да бъде изпратен обратно във войната.

През септември 2022 г. президентът Путин обяви това, което нарече "частична мобилизация". Стотици хиляди руски граждани бяха привлечени в армията и изпратени в Украйна.

Ефремов казва, че е знаел , че тъй като вече е служил в армията в Украйна,  няма да бъде оставен на спокойствие. Тогава той измисля план за бягство. "В къщата, в която живеех, направих люк в тавана … в случай, че полицаи и наборници нахлуят да доставят повиквателни. Контролните офицери се приближаваха до дома ми и ме чакаха с колите си. Затова наех апартамент и се скрих там. Крих се и от съседите, защото бях чувал за случаи, когато съседи съобщавали на полицията за младежи, които били наборници и се укривали. Смятах тази ситуация за унизителна и недопустима.

Ефремов се свърза с руската правозащитна група Gulagu.net, която му помага  да напусне Русия.

Но какво мисли Ефремов за онези руснаци, а те са много, които изразяват подкрепа за решението на Владимир Путин да нахлуе в Украйна?

"Не знам какво става в главите им", казва той. "Как биха могли да си позволят да бъдат заблудени? Когато отидат на пазара, те знаят, че могат да бъдат подведени. Те не вярват на жените си, на съпрузите си. Но човекът, който ги мами от 20 години, трябва само да даде дума и тези хора са готови да отидат да убият и да умрат. Не мога да го разбера.“

"Извинявам се на целия украински народ, че дойдох в дома им като неканен гост с оръжие в ръце", казва той. "Слава Богу, не съм наранил никого. Не съм убил никого. Слава Богу, че не съм убит. Дори нямам моралното право да искам прошка от украинците. Не мога да си простя, така че не мога да очаквам и те да ми простят."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

217

Московски

преди 1 година

На нашите комунисти свидетели и истина не им трябват. Те имат идеите и идеолога. Гладни ще умрат децата им и старците им ще мизерстват но дума срещу Русия да няма. Герои. Комунистите родината изграждат......мизерници и мързеливци.

216

Байо

преди 1 година

Ако те хванат украинците и кажеш че си Руснак,ще те бият и е ...т яко.Нищо че ти неси правил нищо по време на службата

215

sd

преди 1 година

жужето нема да стигне до съд. вече е късно. ще свърши със счупена черепна кутия, защото го е страх да се отрови като хитлер.

fallback