Снимка: БГНЕС
fallback

"Напълно възможно" е новият Договор за намаляване на стратегическите оръжия (СТАРТ) със Съединените щати да приключи след 2026 г. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от "Ройтерс".

По негови думи това е напълно възможен сценарий.

Преговорите между САЩ и Русия за възобновяване на инспекциите съгласно новия договор СТАРТ, който изтича през февруари 2026 г., бяха отменени в последния момент през ноември 2022 г. Нито една от страните не е постигнала съгласие за времева рамка за нови преговори, а Москва заяви, че с Вашингтон имат "дълбоко разминаване" по прилагането на новия договор СТАРТ.

Oще по темата
Рябков посочи и че преговорите за създаване на зона за сигурност около контролираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна са трудни и Киев, изглежда, просто ги протака.

"Докато продължават консултациите с МААЕ, не би било редно да се оповестява публично информацията за възможните параметри на защитната зона на централата. Преговорният процес не върви лесно", призна той.

Рябков отбеляза, че Киев все още не е дал ясен отговор на инициативата на ръководителя на МААЕ и явно просто проката въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Бай Дрън

преди 1 година

В един момент всичко ще зависи от това, кой ще се реши да натисне пръв копчето.Чака ни светло бъдеще с поет в космоса. Въпросът е как ще го направим-с космически кораби или с ядрени взривове. И в двата случая ще отлетим в космоса. Нищо не ни задържа на тая Земя явно, след като неистово искаме война. Толкова ли е сложно, просто да си седим в къщи или в кръчмата и да си пием питиетата?

14

Анонимен

преди 1 година

Айде поровете в детаили кой с години слага край на всички възможни договори за ядрените оръжия и тогава ревете "Путин!", "Москва!", "Русия!". Не сме вашингтонски електорат.

13

Анонимен

преди 1 година

Тръмп каза:"Русия има 1782 показателя, с които трябва да се съобразим" - т.е. това 1782 стратегически термоядрени оръжия. по-малките ядрени не ги брои.

fallback