Андрей Медведев, бившият командир на "Вагнер", който наскоро избяга в Норвегия, е бил задържан от полицията, съобщават от The Guardian.

Норвежкият адвокат на Медведев Бринюлф Риснес каза, че полицията е решила да арестува Медведев в неделя вечерта след "сериозно несъгласие" с бившия войник на "Вагнер" относно условията на живот в безопасното жилище, където той живее от пристигането си в Норвегия.

"Той беше настанен на доброволни начала в безопасното жилище. Ако откаже да бъде там, те трябва или да го пуснат, или да го задържат", каза Риснес и добави, че Медведев сега е преместен в центъра за временно задържане.

"Ще се опитам да говоря с полицията и очевидно ще намерим решение", каза адвокатът.

В кратко телефонно обаждане Медведев потвърди, че е бил задържан, и изрази опасения, че ще бъде депортиран в Русия. По-рано в понеделник норвежката полиция обяви, че Медведев е в ареста.

"Той е задържан... и ние обмисляме дали да поискаме решение на съда за интерниране", каза Лине Исаксен от норвежката полиция пред Ройтерс, отказвайки да даде повече подробности.

26-годишният Медведев премина границата с Норвегия на 13 януари, където подаде молба за убежище.

Преди да избяга, Медведев каза, че в Украйна е бил свидетел на убийството по бърза процедура на бойци на "Вагнер", обвинени от собствените им командири в неподчинение на заповеди, понякога по двойки.

Той каза, че е готов да разкаже всичко, което знае за групата "Вагнер", нейната дейност и нейния лидер Евгений Пригожин.

Медведев е първият известен войник от групата "Вагнер", воювал в Украйна, който е избягал в чужбина.

Миналия петък САЩ заявиха, че "Вагнер", който изигра централна роля в руската инвазия в Украйна, ще бъде определен като значима "транснационална престъпна организация".

Коментари Напиши коментар

115

Бай Кор

преди 2 месеца

Писах аз, още когато се публикува първата статия за този. Казах, че ще има продължение...Във "Вагнер" са си престъпници, излежаващи ефективни присъди поне половината състав. И за да си вънка от тюрмата, подписваш договор. Същото е и с Френския легион. Дезертьорите се преследват до дупка. Нищо ново под слънцето...

114

Анонимен

преди 2 месеца

На българските путинофили им е широко около врата. Никой не ги мобилизира и могат да ругаят политиците на воля. Но не са достатъчно влюбени в Путин, за да се преместят в Русия. ЗАЩО ЛИ ???

113

Анонимен

преди 2 месеца

Оня ден писахте ,че бил обикновен войник,днеска командир,утре сигурно генерал ,а вдругиден кой знае какъв..а спрете се малко и попрочитайте това което сте публикували предните дни...