Снимка: БГНЕС

 

Ако погледнете назад към последните американски президенти, почти всички те са имали проблеми, за които дори не са знаели. Джордж Буш-младши не предусети атентатите от 11 септември. Барак Обама не успя да предвиди Арабската пролет. Доналд Тръмп не очакваше пандемия. Така че всеки опит за предсказване на бъдещето е изпълнен с рискове.

Това пише Стивън Уолт, професор по международни отношения в Harvard Kennedy School към Харвардския университет и политолог, член на Училището за международни отношения, автор на теорията за баланса на заплахата и колумнист на "Foreign Policy".

Още по темата

Сред очертаващите се рискове през 2023 година, има един, който подценяваме. Това е перспективата за провал в Украйна. Опасявам се, че подкрепяйки Украйна и надявайки се на по-добър изход, ние подценяваме перспективата след една година Владимир Путин да е все още на власт, руската армия да се справя добре, украинските сили да са на ръба на колапса и конфликтът да придобие съвсем друго измерение, предава БГНЕС.

Основният сценарий за следващата година е патова ситуация, при която никоя от страните не може да постигне значителни военни успехи срещу другата. Единственото сигурно е, че Украйна ще понесе още повече щети и разрушения. Но ако ме попитате коя според мен е най-вероятната ситуация, тя ще бъде продължителната и мъчителна безизходица и за двете страни, защото нито една от тях не е готова за компромис, а мирните преговори, дори и да започнат - независимо дали неофициално, чрез посредничество или лице в лице - ще се провалят, защото позициите са несъвместими и нищо не показва, че ще се променят в близко бъдеще.

Болката на средния руснак не е толкова голяма. Тя е осезаема, но досега - отчасти благодарение на продължаващите продажби на нефт и газ и отчасти на прозорливите макроикономически решения – та е смекчена. Като цяло московчани не страдат по същия начин като хората в Киев. Не виждам много признаци политическият натиск да принуди Путин да се откаже войната и да се прибере у дома.

Второ, знаем точно колко са пораженията за руската армия. Но също така знаем, че те продължават да се борят независимо от всичко. Те все още са в състояние да обстрелват украинските позиции с мощни артилерийски удари. Те успяха да проведат някои операции, като отстъпление от Херсон, а отстъплението под обстрел е много трудна военна операция. И те го проведоха доста компетентно. Не вярвам на онези, които твърдят, че руската армия е на ръба на колапс.

Но в дългосрочен план смятам, че това ще бъде сериозен неуспех за Русия и след 20 или 30 години ще си кажем, че руската мощ е достигнала своя връх в този момент, а след това е започнала стръмен спад в резултат на западните санкции и щетите, които вече е понесла. И в този смисъл конфликтът остава основната геостратегическа грешка на Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase