Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Руски политик от Санкт Петербург поиска от прокуратурата да разследва руския президент Владимир Путин за това, че е използвал думата "война", за да опише конфликта в Украйна, обвинявайки ръководителя на Кремъл, че е нарушил собствения си закон, предаде Ройтерс.

Oще по темата
Путин от месеци нарича руското нахлуване в Украйна "специална военна операция". Той подписа през март тази година закони, които предвиждат големи глоби и затвор за дискредитиране или умишленото разпространяване на невярна информация за въоръжените сили, което излага на риск от съдебно преследване хора, наричащи войната с истинското ѝ име.

Путин обаче се отклони от обичайния си език, казвайки пред журналисти: "Нашата цел не е да въртим колелото на военния конфликт, а тъкмо напротив, да сложим край на тази война“.

Макар да смята, че правното действие, което е предприел, може да не доведе до нищо, Никита Юферев, опозиционен член на градския съвет в родния на Путин Санкт Петербург, все пак е сторил това, за да разобличи "фалша" на системата.

"За мен е важно да направя това, за да привлека вниманието към противоречието и несправедливостта на тези закони, които той (Путин) приема и подписва, но с които самият той не се съобразява", каза Юферев за Ройтерс.

"Мисля, че колкото повече говорим за това, толкова повече хора ще се усъмнят в неговата честност, непогрешимост и толкова по-малка ще бъде подкрепата за него", обясни той.

В отворено писмо Юферев иска от главния прокурор и вътрешния министър да държат Путин отговорен по закона за разпространение на фалшиви новини за действията на руската армия.

Юферев, поискал Ройтерс да не разкрива местоположението му, каза, че критици на Путин, които публично нарекоха войната с истинското ѝ име, са понесли сурови наказания.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

184

Анонимен

преди 1 година

Води се война срещу специалната военна операция. Украйна води война срещу специалната операция. Путин иска да спре войната срещу специалната военна операция. Не е казал: "Да спрем тази специална военна операция"

183

Анонимен

преди 1 година

Явно в Русия има свобода на словото, но не за всички!!!!

182

Анонимен

преди 1 година

До До 188 - "Има причина и тя е пари и ресурси!" - Да, обаче както винаги тя не е от страна на Русия, а от САЩ и няколкото им послушни пуделчета. Колективният Запад, който векове наред е крал ресурси от други държави. Изсмукаха Украйна, а сега я жертват, за да отслабят Русия, с надеждата да се докопат и до нейните необятни ресурси... Смучат и от Сирия нефта, и от всички други, които успеят... От България впрочем, също смучат!

fallback