Снимка: архив, БГНЕС

Руските военни, които се бият в т. нар. горещи точки, станаха герои на годината. Повечето жители на Русия (62 на сто) смятат за главно събитие на 2022 година т. нар. специална военна операция в Украйна, предаде ТАСС, използвайки термина, с който Кремъл нарича агресията на Москва в съседната държава.

Още по темата
Агенцията се позовава на представени днес данни от анкета на социологическия център ВЦИОМ.

В рейтинга на събитията през годината след войната в Украйна се нареждат "победата над коронавируса" (9 процента) и обявената в Русия частична мобилизация заради бойните действия в съседната страна (също 9 на сто). Други 6 процента от запитаните посочват "влизането на нови региони в състава на Русия" – обявената през септември анексия на четири украински области, които обаче не са изцяло под контрола на Москва.

Всеки втори гражданин на Русия нарича герои на 2022 г. бойците на федерацията, воюващи в зони на конфликти (54 на сто), докато през 2020 г. такъв отговор са давали само 20 процента. На втора позиция са лекарите (38 на сто), следват служителите от министерството на извънредните ситуации (32 на сто).

Проучването е било осъществено по телефона на 3 декември. Анкетирани са били 1600 жители на Русия над 18-годишна възраст. Статистическата грешка с вероятност 95 процента е под 2,5 на сто.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase