Снимка: БГНЕС

Десетина руски войници, въоръжени с автомати Калашников, стоят неподвижни на централния площад на сибирския град Чита, където температурата е близо -33C.  Докато минават, хората спират и се взират в военнослужещите. Някои от тях си правят селфита. Има основателна причина войниците да не помръдват и мускул. Направени са от лед.

Чита се намира на 4830 км източно от Москва. Местните власти решиха, че милитаризираните ледени скулптури ще бъдат подходяща украса за този празничен сезон - начин за насърчаване на патриотична нова година. Повечето от хората, с които екипът на BBC разговаря, одобряват украсата на площада.

"Ние водим война", казва Татяна. "Правилно да имаме тези ледени войници тук. Те са актуални."

"Това е необичаен начин за празнуване на Нова година", на мнение е Людмила. "Обикновено биха сложили Дядо Коледа, зайци или катерици. Но това е знак за времето, в което живеем."

Людмила подкрепя руската инвазия в Украйна – въпреки че се тревожи за приятели, които са изпратени да се бият.
Тя признава, че е притеснена от случващото се в Украйна.

"Имаме приятели, които са мобилизирани и изпратени да се бият там. Тревожим се за тях. Обаждаме се, за да видим дали са добре. Но каквото и да мислим за нашето правителство, нашата родина си е наша родина. Ако не я защитим, кой ще го направи?".

"Да го защитавате от какво? От кого?", журналистът Стив Росенберг пита Людмила. В крайна сметка на 24 февруари Русия започна пълномащабно нахлуване в Украйна. Не обратното.

"Защитаваме я от нацистите. Има много такива наоколо", отговаря Людмила. "Русия е атакувана на всички фронтове, включително с ЛГБТ пропаганда. Те се опитват да ни натрапят това. Ние отхвърляме тези извънземни идеи. Ние приемаме руските ценности. Трудно ми е да обясня това с думи. Просто го чувствам."

Стив Росенберг споделя, че преди руснаците никога не са му казвали такива неща на улицата. Те никога не са говорили за това, че се чувстват застрашени от "нацистите" в Украйна или за необходимостта да се борят за така наречените "руски ценности". Това е една от най-големите промени, които журналистът забелязал в страната тази година.

След като установи тотален контрол върху медийния пейзаж в Русия, пропагандата на Кремъл успя да убеди много руснаци, че страната им сега е в някаква екзистенциална битка със Запада.

Може би си мислите, че хората в Чита биха имали по-належащи грижи от това да отблъснат атаката на "западните ценности". Въпреки че Сибир разполага с огромни запаси от газ, град Чита все още не е свързан с вътрешната газова мрежа на Русия. От хълмовете над града можете да видите облаци дим, издигащи се от електроцентрали, захранвани с въглища, и от безбройните дървени къщи, които все още се отопляват с дърва за огрев.

Тази зима комфортът и радостта са дефицитни в Чита. Но патриотизъм има в изобилие. Пред местната концертна зала стилизиран метален снежен човек държи руски трикольор. На площад "Ленин" украсената ела споделя централно място с големи надписи с буквата "Z" - символът на "специалната военна операция" на Кремъл в Украйна. Новините по Чита ТВ излъчват репортажи за местни ученици, които пишат празнични писма - не до Дядо Коледа, а до руските войници в Украйна.

Но не всички в Чита споделят тази конкретна интерпретация на патриотизма.

В другия край на града живее Иван Лосев. Наскоро в социалните медии 26-годишният собственик на сауна сподели странен сън, в който се е срещнал с президента на Украйна Володимир Зеленски.

"Сънувах, че ме мобилизираха и ме пратиха на лагер“", спомня си Иван. "Внезапно украинската армия, водена от Зеленски, нападна. Всички бяха заловени. Тъкмо щяха да ни застрелят, когато Зеленски ме посочи. "Видях вашите истории в Instagram. Слава на Украйна!" — каза той. — Слава на героите! Отговорих."

За публикация за мечтата си - и за други коментари, които е направил в социалните медии относно "специалната военна операция" - Иван беше изправен пред съд и глобен с 30 000 рубли (приблизително £380) за "дискредитиране на руските въоръжени сили".

"Колкото повече наближава падането на една империя, толкова по-глупави стават законите", на мнение е той. "Мисля, че това ще приключи с падането на Русия на Путин."

"Патриотизмът е да обичаш страната си, но да я критикуваш, за да донесеш промяна. Патриотизмът е да искаш да направиш града си по-добър, така че да просперира. Така че хората да искат да останат да живеят там и да живеят добре. Но патриотизмът на Русия е да бомбардираш Украйна на парчета. Нашите лидери не искат страната ни да бъде по-добра. Те просто искат хората в друга държава да живеят по-зле."

В центъра на града ледена скулптура на военнослужещ е оставена да охранява автобусна спирка. Вече е тъмно. Новогодишните светлини са включени и хвърлят многоцветна светлина върху площад Ленин.

Може да е опит да се насърчи празничен фактор за добро настроение. Но тъй като тази драматична година наближава края си, какво точно трябва да празнуват руснаците? Със сигурност не мир на Земята.

"Притеснявам се, че Русия ще пострада от това, което се случва сега", казва Маргарита. "В крайна сметка бих искала да има мир. Бих искала да няма войни. Можем и без тях. Но каквото ще бъде, ще бъде."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase