Снимка: БГНЕС
fallback

Владимир Путин е бил толкова уверен, че армията му ще премине през Украйна без сериозна съпротива, че на руските войски било наредено да бъдат в покрайнините на Киев 13 часа след началото на инвазията.

На въздушнодесантните войски, които пристигнаха в Северна Украйна от Беларус на 24 февруари, било казано да потеглят в 1.33 ч. сутринта и да бъдат край Киев, който се намира на 220 км, в 14.55 ч. същия ден, се казва в планове за атака, получени от The New York Times.

Очаквало се част от 26-ти танков полк да пресече границата с Украйна и да си пробие път до точка през река Днепър на 400 км в рамките на 24 часа, показват плановете. "Няма сили и средства за подсилване", пише в заповедите.

Но вместо това руската армия бързо затъна, а нейните тромави колони от танкове и бронирани машини бяха лесни мишени за по-малките, но по-пъргави украински защитници. Бронираната колона от повече от 30 000 войници, на която е наредено да настъпи към град Чернигов, на 140 км от Киев, беше разбите от въоръжените сили на Украйна с раменни противотанкови оръжия като американските Javelin.

"В първата битка колоната попадна в засада и бях ранен", свидетелства руски войник. "В продължение на 24 часа ми липсваше крак, лежах в полето и чаках моята бригада да дойде да ме вземе."

Когато инвазията се забави, Украйна започна да атакува генерали, които бяха принудени да посещават фронтовите линии, за да гарантират, че заповедите им се изпълняват. През април на тайно посещение в страната е бил началникът на Генералния щаб генерал Валерий Герасимов. Украйна разбира това и започва да планира атака. Вашингтон, който се притеснявал, че убийството на Герасимов ще предизвика ескалация на войната, поискал от Киев да я отмени.

"Казахме им да не го правят", твърди високопоставен американски служител. "Казахме си: "Това е твърде много." Предупреждението обаче идва твърде късно: Украйна вече бе започнала атаката си. Герасимов успява да избяга, но десетки руснаци са убити.

"Целихме се в Герасимов и ударихме щаба", каза Олексий Арестович, съветник на президента. "Много висши офицери загинаха, но той успя да се измъкне малко по-рано."

Москва заяви, че министърът на отбраната Сергей Шойгу също е посетил войски близо до фронтовата линия. Но не пишеше къде.

По време на пандемията 70-годишният Путин прекара две години в почти пълна изолация в резиденцията си край Москва. Изглежда голяма част от времето му е било заето с Украйна. Той очевидно дори не е обмислял идеята, че усилията на неговата зле оборудвана и зле подготвена армия да превземе Киев ще се сблъскат с проблеми. Украински служители твърдят, че на войниците са били предоставени униформи за парада на победата и достатъчно дажби за няколко дни.

Русия също така изпратила и офицери от националната гвардия в обикновени полицейски камиони с предположението, че те ще са необходими за контрол на тълпите след превземането на Киев.

"Нашите момчета не можеха да повярват", казва източник, близък до украинската армия. "Те просто ги прихванаха, докато караха към Киев. Тогава разбрахме, че руснаците може да не са толкова трудни за победа в крайна сметка."

Тъй като Кремъл очаквал бърза победа, на руските държавни медии било казано да подготвят триумфални статии предварително. Една от тях, озаглавена "Новият световен ред", бе публикувана по грешка от държавната информационна агенция РИА Новости на третия ден от войната. "Украйна се завърна към Русия", гласеше статията. "Западното глобално господство може да се счита за напълно и окончателно приключило." Разбира се, тя бързо беше премахната от уебсайта.

Десетки хиляди руски войници бяха убити и стотици хиляди хора избягаха от Украйна от началото на войната. Обществената подкрепа за инвазията започна да се разпада, като само един на всеки четирима руснаци иска армията им да остане в Украйна, показва изтекло проучване на Кремъл.

Украински официални лица казват, че Путин може да планира нов опит да превземе Киев следващия месец. Президентът Зеленски каза снощи във видеообръщение: "Защитата на нашата граница, както с Русия, така и с Беларус, е наш постоянен приоритет. Подготвяме се за всички възможни сценарии за отбрана."

Верните на Кремъл политици се стремят да демонстрират своите провоенни позиции. Денис Майданов, рок певец и депутат от управляващата партия на Путин, пусна музикален видеоклип, в който приветства междуконтиненталните балистични ракети "Сармат".

Текстът на песента Sarmatushka е написан от Дмитрий Рогозин, бивш ръководител на космическата агенция "Роскосмос". Майданов пее: "От майка Русия сарматите се взират в далечината към САЩ".

Видеото беше разпространено, докато през това време руските следователи заявиха, че срещу виден държавен медиен водещ, който призовава украинските деца да бъдат удавени или изгаряни живи, няма да бъдат повдигнати обвинения.

Антон Красовски, водещ на RT, подкрепяната от Кремъл медия, предизвика възмущение, когато направи коментарите по време на предаване през октомври. Украйна го обвини в подбуждане към геноцид и призова за световна забрана на RT. Следователите в Москва казаха, че той не е извършил престъпление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Руския Фашизъм-Дотук

преди 1 година

Кат Русия няма втораТъй престъпна на света,Тя е връщане в коптораТя е нашта тъпота.Като не щешПросия,що щеш с Русия?Руските Фашисти си правеха плановете без кръчмаря.Прав им път да последват поражението,розора и Нюрнберг като Хитлерова Германия и наведени техни глави 10-летия занапред

4

Анонимен

преди 1 година

За период около една година руският президент от "велик" еволюира в ***-***! Сега приказва, че искал войната срещу Украйна да свърши. Да свърши, но КАК?!

3

Анонимен

преди 1 година

Тези, дето са писали въпросния план, ако повърнат водката, ще стигнат до Киев с плуване

fallback