Снимка: БГНЕС
fallback

Русия осъди опозиционера Иля Яшин на осем години и половина затвор за разпространяване на "невярна информация" за руската офанзива в Украйна - най-високата присъда по силата на новото законодателство, криминализиращо критиките към военната кампания.

39-годишният московски общински съветник е последният от дългата редица критици на Кремъл, които бяха отстранени през последните години - репресии, които се засилиха след началото на конфликта през февруари.

Привържениците му в съдебната зала аплодираха Яшин, който се усмихваше и махаше на семейството си, въпреки че беше с белезници, докато се четеше присъдата.

Съдия Оксана Горюнова заяви, че Яшин е извършил престъпление, като е разпространил "съзнателно невярна информация за въоръжените сили на Русия", и го осъди на осем години и шест месеца в наказателна колония.

През април той определи убийството на цивилни в Буча като "клане", визирайки градче близо до столицата Киев, където бяха открити убити цивилни след оттеглянето на руските сили.

Той е съден съгласно новите закони, влезли в сила след февруари, когато се засилиха сраженията в Украйна, за вредна или невярна информация за руските военни.

Московският общински съветник е съюзник на лишения от свобода опозиционен лидер Алексей Навални и е бил близък с Борис Немцов, опозиционен политик, убит близо до Кремъл през 2015 г.

"Поредната безсрамна и беззаконна присъда от (руския президент Владимир) Путин няма да накара Иля да замълчи и не бива да плаши честните хора в Русия", заяви Навални в Инстаграм малко след произнасянето на присъдата.

46-годишният Навални излежава деветгодишна присъда по обвинения в присвояване на средства, които широко се разглеждат като политически мотивирани. Неговите политически организации са забранени.

Яшин остана в Русия дори след като президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна на 24 февруари и редовно осъждаше офанзивата на Кремъл в Украйна пред своите 1,3 милиона абонати в YouTube.

По време на заключителните си изявления по време на последното изслушване този месец Яшин призова руския лидер "незабавно да спре тази лудост".

"Трябва да се признае, че тази политика спрямо Украйна е погрешна, да се изтеглят войските от нейната територия и да се премине към дипломатическо уреждане на конфликта", каза той.

"Няма да се откажа от истината дори и зад решетките", добави той.

По-рано прокурорите твърдяха, че Яшин е "нанесъл значителни щети на Русия" и е "увеличил политическото напрежение", докато руските войски са се сражавали в Украйна.

Друго изслушване миналия месец завърши със сбиване между служители на съда и бащата на Яшин, когато се оказа, че охраната е казала на майката на Яшин да спре да говори със сина си.

Говорител на ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел призова властите да освободят Яшин "незабавно и безусловно".

"Продължава смазването на критичните гласове", заяви говорителят Питър Стано и определи случая като "политически мотивиран и неприемлив".

Яшин беше задържан в края на юни, докато се разхождаше из московски парк, и обвинен в разпространяване на "фалшива" информация за руската армия.

Десетки хиляди руснаци - включително и много независими журналисти - напуснаха страната след началото на конфликта и когато през септември Кремъл заяви, че призовава хиляди мъже в армията.

Друг московски съветник, Алексей Горинов, беше осъден на седем години затвор през юли за това, че се е изказал против настъплението в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 1 година

Дано Путин доживее съда!

10

Анонимен

преди 1 година

Иля Яшин ми звучи като еврейско име.

9

Анонимен

преди 1 година

А в Германия какво направиха с опозицията онзи ден? Но това е друга работа.

fallback