Снимка: БГНЕС

Украйна продължава да обстрелва Запорожката атомна електроцентрала, създавайки умишлено заплаха от възможна ядрена катастрофа. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от Ройтерс.

По думите му руските сили предприемат "всички мерки", за да гарантират безопасността на електроцентралата, най-голямата в Европа, в лицето на това, което той нарече "ядрен тероризъм" от Киев. Министърът на отбраната направи изявлението си в конферентен разговор с висши военни.

Той добави, че на свой ред режимът в Киев се стреми да създаде вид на заплаха от ядрена катастрофа, като продължава умишлено да обстрелва обекта.

Още по темата
Шойгу посочи, че Украйна е изстреляла 33 голямокалибрени снаряда по ядрената централа през последните две седмици. Повечето са били прехванати от руската противовъздушна отбрана, каза той, въпреки че някои все още удрят обекти, които засягат безопасната работа на АЕЦ-а.

Ние класифицираме тези атака като ядрен тероризъм, категоричен бе той.

Украйна отрича да е обстрелвала съоръжението, което е под контрола на руските сили от първите дни на войната, и обвини Русия, че е стреляла по него.

Москва, и Киев взаимно се обвиняват за атаките срещу Запорожката АЕЦ. Киев също обвини Москва, че използва завода като де факто оръжеен склад. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) - настоява за създаването на зона за сигурност около централата, опасявайки се от потенциална катастрофа, подобна на Чернобил.

Коментари Напиши коментар

65

Анонимен

преди 1 месец

украйна си връща това което е нейно, русия е виновна за всичко, ако не бяха се мешали, нямаше да обвиняват сега украйна, но човека му липсва сиво вещество за да го разбере

64

Анонимен

преди 1 месец

Този колхозник, какъв го играе в момента?

63

Боби

преди 1 месец

До Анонимен 70 Само едно нещо за размисъл УМНИКО една година преди Пандемията както и миналата година в РФ са построени и предадени на куповачите повече жилищна площ от най-добрата година на целия СССР 1986. Тази година все още е на кантар ще успеят ли до края на декември да предадат повече жилищна площ от миналата. Като в статистиката не се включва Крим или донбас(в момента само в Мариопол 30000 строители в режим 7/24 строят и възстановяват жилища) А и вчера пуснаха отново Кримския мост