Снимка: БГНЕС

Общ преглед
В няколко български града стартираха протести срещу изпращането на оръжия в Украйна. Хората настояват за решаването на конфликта по мирен път и не искат да се изпраща жива сила към военния конфликт.

Според протестиращите евентуално изпращане на оръжия от България към Украйна би означавало и вероятна мобилизация на жива сила, предава БТА.

Гражданската инициатива "Майки срещу войната" организират подписка за мирно решаване на военния конфликт и неизпращане на оръжия в Украйна, както и за запазване на неутралитет от България. Подписката ще бъде внесена в Народното събрание, президентството и Министерския съвет.

Да се присъединят към гражданите пред парламента са поканени всички политически сили, като към момента присъстват представители на "БСП за България".

Още по темата


"От първия ден подкрепяме това България да не участва във войната, да не изнасяме оръжие, България да бъде страната на мира, проблемите да се решават по демократичен начин, а не чрез жертви и убийства и изпращане на оръжие. Ясно е какво искат нашите избиратели и затова сега съм тук", каза пред журналисти заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски.

В отговор на въпрос как ще коментира заявеното намерение от съпредседателя на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков да подаде съдебен иск срещу него, Свиленски каза, че всеки българин има право да се обърне към съда.

Подписи за мир и неутралитет на България във войната в Украйна събираха днес и в центъра на Силистра. Според организаторите от Движение "Майки срещу войната" това е изцяло гражданска инициатива и цели да се покаже отношението на българския народ към решението за изпращане на оръжие в Украйна и прякото или косвено въвличане на България в конфликта.

"Искаме България да се погрижи първо за себе си и собствените си деца и бедстващите хора в страната. Да изпращаме военна техника, при положение, че нямаме достатъчно за собствената си армия, за нас е нередно", каза Милена Хорозова, организатор на инициативата.

Събраните подписи ще бъдат обработени в електронен вариант и ще бъдат внесени в Народното събрание.
 

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 1 месец

сащ които ги подкрепял винаги ги изоставял внимаваите със българия да не е тека