Снимка: БГНЕС

Европейският парламент ще гласува резолюция, според чийто смекчен вариант Русия вече не е терористична държава, а „само“ спонсор на тероризма. От общо пет проекта остана един, който съчетава вариантите на Европейската народна партия, „Обнови Европа“ и Европейските консерватори и реформисти. Българските социалисти ще гласуват против документа, предаде БНР.

Още по темата

От новия вариант е отпаднало и искането на Европейската народна партия в списъка на Европейския съюз на терористичните организации да бъдат включени представените в Думата партии начело с „Единна Русия“ на президента Владимир Путин. Руският държавен глава не е споменат в окончателния текст.

Групата на социалистите и демократите е разделена. Според евродепутата Петър Витанов, има разцепление при колегите му от Германия, Италия, Испания, Португалия и Словакия, но се очаква групата като цяло да подкрепи документа. По думите му, в правната терминология, възприета от европейските държави, държава спонсор на тероризма не съществува.

"Когато наречеш една държава терористична, това означава, че ти торпилираш всякакви опити да преговаряш с нея, защото кое правителство преговаря с терористи", каза Витанов.

Точно на обратното мнение е евродепутатката от "Обнови Европа" Натали Лоазо. Запитана от "Хоризонт" дали Русия трябва да се обяви за терористична държава, тя отговори: "Вижте какво се случва в Запорожие. Вече знаем, че в ядрената централа руската армия е складирала ядрен материал, тъй като ни го казаха от Международната агенция за атомна енергия. От началото на конфликта Запорожие е мишена на удари. Това не е ли достатъчно като отговор на вашия въпрос?".

От проекта са отпаднали и взривовете в складове за боеприпаси у нас, но са останали експлозиите в Чехия. Ангел Джамбазки от европейските консерватори и реформисти вече не е сред вносителите на проекторезолюцията. Остават обаче другите двама – Андрей Ковачев и Александър Йорданов от Европейската народна партия.


 

Коментари Напиши коментар

477

Анонимен

преди 2 месеца

БСП СА ЕДИНСТВЕНАТА БЪЛГАРСКА АДЕКВАТНА ПАРТИЯ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА... Като са спонсори на кого са дали пари... еврочиновниците отново стават за посмешиште обслужвайки презокеанския си господар.

476

Анонимен

преди 2 месеца

До Алекс Абе Алекс, може ли да ме осветлиш какво точно правеше Украйна в Донбас последните 9 години? Разрушаваше енергийната инфраструктура, стреляше от танкове от упор по работещите болници, убиваше невинни хора, оставяше хората без храна, светлина и топлина през зимата, а когато руснаците докарваха хуманитарни конвои, за да ги спасяват, стреляха по конвоите. При това изключително нагло укро-фюрера и неговите кукловоди от Запад повтаряха до прегракване, че тези хора са негови съграждани.

475

g

преди 2 месеца

БГ цоциалистите защо стоят в Брюксел? Да заминават за Расия и да се записват доброволци за "великата" руска армия и да отиват в Украйна да убиват жени и деца.