Снимка: БГНЕС

Херсон ликува. Но как медиите в Русия обясняват изтеглянето от града?

Влизането на украинските войски в Херсон е "исторически ден", казва Зеленски. Но как да бъде обяснено на руснаците? Тактическа маневра или военно поражение? В руските медии цари необичаен разнобой.

Украинските сили си връщат селищата около Херсон

"Днес е исторически ден", каза украинският президент Зеленски във видеообръщението си. Въпреки това градът все още не е напълно освободен от "присъствието на врага", обясни той.

Жителите на града сами премахнаха руските символи от улиците и сградите. Зеленски публикува и видеоклип, за който се твърди, че показва парад, приветстващ настъпващите украински войници. "Хората в Херсон чакат. Те никога не се отказаха от Украйна", каза украинският президент. "Същото ще се случи и в градовете, които все още чакат да си ги върнем." Някои жители са по-малко еуфорични и се опасяват, че руските войски от другата страна на река Днепър, където са се оттеглили, могат да продължат да бомбардират града.

Как руските медии обясняват изтеглянето от Херсон

Това, че руските части не са се изтеглили доброволно от Херсон, е напълно ясно на повечето руски експерти. Гарантирането на доставките е станало невъзможно, призна и командващият руските войски в Украйна генерал Сергей Суровикин.

Натискът от украинска страна е голям. Но може ли от това да се заключи, че Русия е пред унищожително поражение в Херсон? За някои изтеглянето е признание за безпомощност, за други - разумна тактическа маневра. Има и предположения, че става дума за дълго обмислян капан, предава "Дойче Веле".

Изтегляне на порции

Всичко е толкова неясно, че дори и държавните медии се затрудняват с обясненията. Още преди седмици руската държавна телевизия започна да подготвя почвата за изтеглянето от Херсон - първият и единствен областен град, който Русия окупира в месеците на войната.

Първо бе показано най-подробно как жителите на града преминават с чанти и куфари от единия бряг на Днепър към другия. Последва евакуацията на инсталираната от Русия администрация. И накрая - армията.

Това е изтегляне на порции. Според политически наблюдатели като Татяна Становая става дума за опит да се подготви обществото за изтеглянето - да се намали шокът от това, което за критично отнасящи се към правителството политолози като Валерий Соловей е нещо повече от една изгубена битка. "Това е срамно поражение - нищо повече."

Още по темата

В търсене на правилната формулировка

Подобни думи не могат да се чуятт по руската телевизия. Но и утвърдени говорители и коментатори се затрудняват в намирането на правилната формулировка за решението. Някои говорят за прегрупиране, други за изтегляне, за временно отстъпление. За тактическа маневра.

Единство цари само по въпроса, че решението е било трудно. И е решение, което е трябвало да бъде взето по-рано, както казва политологът Кирил Михайлов пред критично настроения към Кремъл портал "Медиазона". А именно - щом след нападенията срещу мостове по Днепър са се проявили първите затруднения с доставките. "Генералите установиха това още в края на лятото. Говори се, че те са помолили Путин да изтегли войските от Херсон още преди осъществяването на анексията - т.е. преди натискът срещу руските войници да се увеличи още."

За да се избегне обсадата?

Междувременно положението се изостри още повече. Според командващия руските части в Украйна генерал Суровикин имало опасност частите им да бъдет обсадени.

Затова за чеченския лидер Рамзан Кадиров, един от най-пламенните защитници на войната, решението било "правилният избор". Така Суровикин избегнал безсмислените жертви и разположил частите на левия бряг в по-добра стратегическа позиция. Така че не би могло да се говори за никакво "изоставяне" на града.

Критики от страна на поддръжниците на войната

Поддръжниците на войната обаче съвсем не са единодушни по въпроса. Според военния експерт Константин Сивков оперативните причини за решението войските да се изтеглят от Херсон са привидни - продължавало да има начини за осигуряване на доставките.

Що се отнася до спасяването на войниците - по неговите думи - изтеглянето "развързвало ръцете на частите на врага". Тъй като: "Те биха могли сега да бъдат разположени другаде. А това означава, че броят на жертвите сред нашите войници, които например оперират в  Донецк, ще расте". Обобщението на Сивков звучи така: "Това е чисто политическо решение".

В това не се съмнява и украинският президент. Врагът не прави подаръци, казва Зеленски. Опасенията, че става дума за капан или, че подобно на Мариупол Херсон ще бъде до голяма степен разрушен, остават големи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase