Снимка: Getty

Бизнесменът и довереник на президента на Руската федерация Евгений Пригожин потвърди, че неговата частна военна компания (ЧВК) "Вагнер“ създава центрове за обучение на опълчение в регионите Белгород и Курск, тъй като местните жители познават по-добре своите територии и могат да се противопоставят ефективно на диверсионно-разузнавателните групи и "да нанесят първия удар, ако е необходимо“, пише EA Daily, цитирана от Агенция "Фокус".

Пресслужбата на компанията "Конкорд" даде отговор на въпрос на журналисти относно формирането на центрове за обучение и управление на народното опълчение в Курска и Белгородска област.

"Да, наистина, ние създаваме центрове за обучение на опълчение“, заяви Пригожин в коментар. "Според мен то трябва да се състои от първата линия, която лежи изцяло върху жителите на този край. За да осигурим материалния компонент на милицията, считам, че не е необходимо да се обръщаме към държавните агенции, а да прехвърлим отговорността на регионалния бизнес“.

Както отбеляза Пригожин, "ако сте собственик на малка фабрика, в която работят 100 души и 50 от тях са зрели мъже, тогава 25% трябва да служат в окопите, а 75% трябва да продължат трудовата си дейност“.

"И така в кръг – една седмица в окопите, три у дома и на работа. В този случай, когато врагът дойде на руска земя, всички 100% ще защитават страната си. Днес за един километър от линията на съприкосновение са достатъчни 10 души. На 100 км - 1000 души. На разстояние от тях във вътрешността трябва да се разполагат военни части с мобилизирани и други обекти със сили за сигурност. Местен жител, както никой друг, познава териториите си, умее да се бори срещу ДРГ и да нанесе първия удар, ако е необходимо“, обясни бизнесменът.

Основателят на военната компания подчерта, че "самите учебни центрове на ЧВК "Вагнер“ ще бъдат изцяло финансирани от мен“.

"Не ми трябва нито федералният, нито регионалният бюджет, нищо не ми трябва. Разбира се, ще възникне въпросът за неразпространение на малки оръжия на тези територии. В окопите, разбира се, всеки трябва да стои с оръжие, но носенето му трябва да бъде забранено в населените места и извън отбранителната линия“, заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase