Снимка: БГНЕС

Както руските, така и украинските сили днес са водили тежък артилерийски обстрел по противниковата страна, става ясно от съобщения от въоръжените сили на двете страни, цитирани от ДПА.

Киев твърди, че неговите сили са унищожили руски позиции в Луганска и Донецка области. Министерството на отбраната в Москва каза, че "украински атаки" са били отблъснати в региона на Донецк, Луганск и Херсон, след като Украйна многократно се зарече, че ще си възвърне контрола над тези окупирани от Русия региони. Съобщенията от въоръжените сили, чиято достоверност няма как да бъде потвърдена, съдържат информация за стотици загинали от всяка страна.

В анексираната от Москва Херсонска област властите съобщиха за най-тежкия артилерийски обстрел от няколко дни. Украинското ръководство иска напълно да освободи този регион в южната част на страната, след като първоначално постигна успехи в своята офанзива там.

Руският президент Владимир Путин вчера каза, че евакуацията на цивилни от Херсон се налага заради тежките боеве в района. По информация от окупационните власти десетки хиляди жители вече са избягали към окупирани от Русия територии.

Украйна обаче обвинява Русия, че е "отвлякла" местните хора. По някои оценки в оспорваните части на региона все още се намират 170 000 души, които не искат или не могат да го напуснат. По непотвърдена информация от руското министерство на отбраната около 5000 души се евакуират през река Днепър всеки ден с помощта на лодки и понтонен мост. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase