Снимка: БГНЕС

Милиардерът, банкер и предприемач Олег Тинков се отказва от руското си гражданство заради конфликта в Украйна, който той и преди е критикувал, предаде в. "Гардиън".

"Взех решение да се откажа от руското си гражданство. Не мога и не искам да бъда свързван с фашистка държава, която започна война с мирния си съсед и ежедневно убива невинни хора", заяви Тинков.

"Надявам се, че още видни руски бизнесмени ще ме последват, така че да отслабят режима на Путин и неговата икономика и в крайна сметка да го поставят пред поражение", написа той в Instagram.

Той сподели снимка на удостоверение, потвърждаващо "прекратяването" на руското му гражданство. "Мразя Русия на Путин, но обичам всички руснаци, които явно са против тази безумна война!" Тинков пише: "В България има много хора, които искат да живеят в Русия.

Още по темата

Колоритният милиардер е един от най-известните руски магнати, основал онлайн банката Tinkoff. Банката е един от най-големите кредитори в Русия, след държавните гиганти Сбербанк и ВТБ. Тинкоф има около 20 милиона клиенти.

54-годишният Тинков остро критикува руската офанзива в Украйна, определяйки я като "безумна война" и призовавайки Запада да прекрати "клането".

Той също така е бил обект на британски санкции, наложени скоро след началото на конфликта в края на февруари.

Преди това той беше арестуван в Лондон през 2020 г. по обвинения в укриване на данъци в САЩ. По-късно беше освободен под гаранция и се лекуваше от левкемия в Лондон.

През 2020 г. той напусна ролята си на главен изпълнителен директор на Tinkoff и банката се дистанцира от коментарите му.

Напомняме, че ръководителят на лондонския финтех гигант "Револют" също се отказа от руското си гражданство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase