Снимка: БГНЕС

Руски военноморски офицери са обсъждали ядрени удари срещу Берлин и две германски военни бази по време на учение преди година в евентуален опит да възпрат Германия да подкрепи Украйна.

Твърди се, че съобщенията са били прихванати от западното разузнаване, докато руски военни кораби са провеждали маневри в Балтийско море в края на миналата година, когато президентът Путин започна да подготвя силите си за нахлуването.

От началото на конфликта германският канцлер Олаф Шолц многократно е предупреждавал за риска решителната намеса в полза на Украйна да доведе до ядрена война, предизвиквайки спекулации, че е получил конкретна заплаха за потенциална атака срещу Германия.

Списание Der Spiegel твърди, че е научило от няколко източника в германските служби за сигурност, че руските офицери са споменали три възможни цели на германска земя: Берлин, военновъздушната база Рамщайн - важен център за логистиката на американските въоръжени сили - и военновъздушната база Бюхел, където се съхраняват около 20 американски ядрени бойни глави.

Въпреки че подобно бърборене е обичайно по време на военни учения и по никакъв начин не предполага изричен руски план за ядрено нападение срещу Германия, има предположение, че то може да е имало за цел да сплаши Берлин и по-широкия Запад. Германия е силно чувствителна към опасността от ядрена война поради историята си като един от основните разломи в Студената война, когато големи арсенали от атомни оръжия бяха разположени от всяка страна на границите.

Анкета, публикувана от Der Spiegel, установи, че 51% от германците се притесняват, че войната в Украйна може да доведе до ядрена война. 57%  са загрижени, че Русия може да използва ядрени оръжия срещу Украйна, а 37% се страхуват, че те могат да бъдат обърнати срещу Германия.

Твърди се, че търсенето на изграждане на частни бункери, способни да защитят обитателите си от радиация, се е увеличило четири пъти от февруари. Берлин обмисля изкупуване на обществените бункери, които бяха продадени след падането на Берлинската стена през 1989 г.

Германското правителство планира да преразгледа своята противовъздушна и противоракетна отбрана като част от програма за 100 милиарда евро за превъоръжаване на въоръжените си сили, както и да замени флота от бойни самолети Tornado, които теоретично биха пренесли американските ядрени бомби от Бюхел в случай на атомна война.

Сред разглежданите варианти е противоракетен щит в градски мащаб, базиран на израелския Железен купол, въпреки че не е ясно каква част от територията на Германия може да защити това. Шолц също използва реч в Прага през август, за да обяви амбиция за създаване на общоевропейска мрежа за противовъздушна отбрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase