Снимка: БГНЕС

Светът е изправен пред "вероятно най-опасното" десетилетие от края на Втората световна война, предупреди руският президент Владимир Путин.

В широкообхватна реч в четвъртък той се опита да оправдае нахлуването на Русия в Украйна, ход, който остави страната му в международна изолация.

Путин обвини Запада в ядрен шантаж срещу Русия, за да принуди съюзниците да се отвърнат от Москва.

Западът осъди неотдавнашните завоалирани ядрени заплахи от страна на Кремъл.

По-рано тази седмица военният съюз на НАТО осъди необоснованите твърдения на Русия, че Украйна може да използва "мръсна бомба" - конвенционални експлозиви, примесени с радиоактивен материал.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че членовете на алианса "отхвърлят това обвинение" и "Русия не трябва да го използва като претекст за ескалация".

Президентът Путин говори на годишния форум във Валдай след поредица от неотдавнашни военни поражения в Украйна и нарастващия обществен гняв у дома заради стремежа да се мобилизират около 300 000 руснаци за военните усилия.

Ден преди обръщението си в Москва той беше наблюдавал рутинни ядрени учения, които включваха предполагаем ядрен удар в отговор на масивна ядрена атака на врага. "Никога не сме казвали проактивно нищо за възможното използване на ядрени оръжия от Русия. Ние само отговаряхме с намеци на коментари, изразени от лидерите на западните страни", каза той пред публиката.

Президентът Путин изтъкна бившия министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс, защото по време на предизборно събитие през август каза, че би била готова да натисне ядрения бутон, ако обстоятелствата го налагат. Той каза, че е изненадан, че съюзниците на Обединеното кралство не възразили: "Какво трябваше да направим? Да мълчим? Да се ​​преструваме, че не сме го чули?"

Въпреки това самият той многократно е предупреждавал, че Русия ще използва "всички налични средства", за да се защити, в това, което е широко възприемано като ясна ядрена заплаха.

Той повтори неотдавнашните си атаки срещу Запада и това, което нарече неговата "опасна, кървава и мръсна игра" на отказ на страните от техния суверенитет и уникалност. "Неделимото господство" на Запада над световните дела вече е към своя край", каза той.

"Намираме се на историческа граница. Предстои може би най-опасното, непредсказуемо и в същото време важно десетилетие след края на Втората световна война", допълни Путин.

Западът вече не беше в състояние да управлява - но "отчаяно се опитваше" да го направи. Той каза, че "бъдещият световен ред се формира пред очите ни" и обвини Запада, воден от САЩ, че се опитва да унищожи Русия. Не бяха предоставени доказателства в подкрепа на твърденията му.

"Последната дума принадлежи на тези, които прилагат тази политика във Вашингтон. Много е лесно да се реши този проблем: дайте подходящ сигнал на Киев, че трябва да променят позицията си и да се стремят да разрешат тези проблеми по мирен път", каза още президентът на Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски изрично изключи възможността за преговори с Путин.

Президентът на Русия също така посочи, че обикновените граждани на западните страни трябва да се борят за увеличаване на заплатите и да не вярват, че Русия е техен враг. "Борете се за по-високи заплати. И не вярвайте, че Русия е ваш враг", каза Путин, когато го попитаха какво би казал на обикновения гражданин на западна държава.

вителството на страната. Номиналните доходи на гражданите се увеличават, а реалните стават все по-ниски, допълни Владимир Путин на същия форум, цитиран от ТАСС.

По думите му, Русия не е враг на Запада и никога не е имала "злонамерени" намерения спрямо Европа или САЩ. Но западните лидери, добави руският президент, направиха сериозни грешки, които доведоха до икономически и енергийни кризи.

Путин отрече да има намерение да използва ядрени оръжия в Украйна и каза, че за Русия е безсмислено да удря Украйна с такива оръжия.

Не виждаме необходимост да го правим - нито от политическа, нито от военна гледна точка, каза той.

Според него, твърдолинейните украински националисти са готови "да се бият до последния украинец" в конфликта с Москва. Руският президент каза, че Украйна е понесла тежки загуби в продължаващия вече осем месеца конфликт и разкритикува украинските "твърдолинейни патриоти" и "бандеровците" (както руски официални лица често наричат украинските бойци, които според Москва са неонацисти и фашисти), за това, че са готови да пожертват своите бойни другари.

По думите му "загубите са един към десет, един към осем [не в полза на украинската армия], напоследък почти винаги са един към седем, един към осем", добави Путин.

Ето какво още каза той:

  • Не веднъж сме говорили за разместванията, които се случват в света.
  • Има опит да се утвърди едно правило - тези които ги измислят да не спазват никакви правила.
  • Събитията засега се разиграват по негативния сценарий - прераснаха в криза икономическа и хуманитарна.
  • Западът избра да обостря нещата - това е разпалването на войната в Украйна, Тайван, както и унищожаването на общоевропейките газопроводи.
  • Играта е мръсна, отрича уникалността на всяка държава - всички трябва да бъдат сресани според техните правила.
  • На Запада ще му се наложи рано или късно да говори с центровете на устройството на света
  • Екологията някак изчезна от обсъжданите теми, но тези проблеми не са изчезнали.
  • Западът се стреми към изтриване на различията, за да разширяват пазарите си, за да си продават стоките и именно така се държат. Настояват с политиката си всички да приемат техните ценности.
  • САЩ не могат да предложат нищо на света, освен своето доминиране.
  • По време на пика на Студената война на никой не му е хрумвало да отрича съществуването на културата на опонента, а сега паднаха до там, че забраняват Достоевски и Чайковски.
  • Либералната идеология се е променила до неузнаваемост.
  • Всяка различна гледна точка се обявява за заплаха за демокрацията. Каквото и да се случи - за всичко е виновен Кремъл. "Хайде размърдайте си мозъците, измислете нещо по-интересно".
  • Западният модел на глобализация е базиран на изтриване на различията.
  • Никой никога няма да може да диктува на Русия какво общество да строи.
  • Да правят каквото искат, но нямат правото да искат това от другите.
  • Русия не се смята за враг на Запада.
  • Ние опитахме да изградим отношения със Запада и НАТО, предложихме "да живеем дружно", а получихме в отговор нищо.
  • Не смятаме да се превърнем в някакъв хегемон.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase