Снимка: БГНЕС

Запознати сме с обвиненията на Русия, че Украйна се подготвя да използва "мръсна" бомба - това е абсурд, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след среща с румънския премиер Николае Чука в централата на алианса в Брюксел.

Съюзниците отхвърлят подобни явно неоснователни обвинения, добави той. Русия не трябва да използва измислени оправдания, за да задълбочава войната допълнително, настоя Столтенберг, цитиран от БТА.

Той заяви, че НАТО ще продължи подкрепата за Киев, докато е необходимо. Не мога да предположа колко дълго ще продължи войната, но не можем да позволим на руския президент Владимир Путин да спечели - това ще бъде трагедия за украинците и ще направи страните от НАТО по-уязвими, посочи Столтенберг. По неговите думи победа за Русия би показала на Путин, че може да преследва целите си с военни средства и би насърчила и други авторитарни ръководители по света да последват този пример.

Генералният секретар допълни, че повечето войни приключват на масата за преговори. От постиженията на Украйна на бойното поле зависи изходът от преговорите. Трябва да подсилим преговорните позиции на украинците с оръжейни доставки, за да повишим вероятността по-скоро да бъде постигнат благоприятен за тях изход, заяви генералният секретар.

Столтенберг уточни, че с Чука са обсъдили обстановката в региона на Черно море, който определи като жизненоважен за НАТО. Войната, предприета от Русия, превърна част от морето във военна зона - ракети се изстрелват от руски военни кораби, поразяват цели в Украйна, руски сили блокират украинските пристанища, с което се създава опасност за световното снабдяване със зърно. Призоваваме Русия да поднови сделката с ООН за износ на украинско зърно, посочи той.

Генералният секретар заяви, че НАТО ще реагира, ако има някакъв вид натиск срещу Финландия и Швеция, макар двете страни още да не са станали част от алианса официално. По неговите думи парламентът в Будапеща е включил ратификацията на членството на двете държави в пакта в есенната си програма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase