Снимка: БГНЕС

В Херсон започна сформиране на териториална отбрана, а останалите в града мъже са призовани да встъпят в нея, съобщи тази сутрин администрацията на Херсонска област.

Още по темата

"За всички мъже, които желаят да останат в Херсон, независимо от нарастващата заплаха за сигурността заради действията на украинските националисти, е създадена възможността да встъпят в отрядите на териториалната отбрана на града", се казва в текста, публикуван в Telegram-канала на регионалната администрация.

"Областната администрация на Херсон напомня, че правоохранителните органи продължават да гарантират сигурността в града. Всеки, който желае да замине за левия бряг на река Днепър, може да го направи по всяко време", се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

На 18 октомври изпълняващият длъжността губернатор на Херсонска област Володимир Салдо обяви, че цивилното население на десния бряг на областта ще бъде преместено на противоположната страна поради заплахата от наводнения, която може да възникне, ако украинските военни нанесат удар по водноелектрическата централа "Каховка". Той отбеляза, че Украйна събира огромни сили в направленията Николаев и Кривой Рог.

Според Салдо, решението за преместване на жителите е продиктувано, наред с другото, от изграждането на мащабни отбранителни укрепления. На 19 октомври първите фериботи тръгват от речното пристанище на Херсон към селищата Голая Пристан и Альошки. Властите обявиха, че планират да преместят около 50-60 000 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase