Снимка: БГНЕС

Рисковете от ескалация на конфликта между Русия и Украйна в момента са много по-високи, отколкото в началото на военните операции. Това каза пред БНР Николай Младенов, член на Вашингтонския институт за близкоизточни политики и генерален директор на Дипломатическата академия в Абу Даби, бивш министър на отбраната и на външните работи, бивш специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес.

В отговор на въпрос за прогноза дали е възможен близък край на военните действия между Русия и Украйна Младенов каза, че не вижда такава възможност. По думите му в момента вниманието трябва да се фокусира върху хуманитарната криза, която се налага в Украйна със загубата на 30 процента от електропреносната им мрежа, да се намерят възможности за деескалиране на конфликта в определени точки, да се потърсят възможности за връщане на пленници от двете страни, да се потърсят всякакви опции за малки пробиви в конфликта преди да се търси голям пробив за решаването на военните действия.

Другата плоскост е търсенето на голяма сделка, която да намери решение за членството на Украйна в Европейския съюз и НАТО, да намери решение на връщането на анексираните територии, търсене на някакво решение, което да успокои международното положение. Засега не виждам никаква перспектива, виждам случайна или целенасочена ескалация на конфликта, допълни Младенов. По думите му са необходими много по-внимателни и премерени действия от страна на България и на останалите държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase