Снимка: БГНЕС

Силвио Берлускони, който ще бъде част от новото коалиционно правителство на Италия, предизвика буря от критики, след като се похвали, че е подновил връзките си с Владимир Путин чрез размяна на "мили писма", в които руският лидер го нарекъл "номер едно сред петте му най-добри приятели".

Трикратният премиер, чиито "бунга бунга" секс партита и близостта му с Кремъл го направиха добре познат на таблоидите, се похвали пред своите депутати.

В аудиозаписа от срещата, публикуван от италианската информационна агенция LaPresse, Берлускони казва, че Путин му е изпратил 20 бутилки водка за рождения му ден и "много мило писмо".

"Отвърнах с бутилки Lambrusco и също толкова сладка нота", добавя той, казвайки, че е "възстановил отношенията с президента Путин".

"Руските министри многократно са казвали, че сме във война с тях, защото предоставяме оръжия и финансиране на Украйна", казва Берлускони в записа.  "Не мога лично да дам мнението си, защото ако изтече в пресата, ще се окаже катастрофа."

Forza Italia, партията на Берлускони, се опита да изясни експлозивните коментари, като намекна, че нейният лидер говори за предишни контакти с Кремъл и настоя, че позицията му по отношение на Русия е "в съответствие с Европа и Съединените щати".

Но този епизод е още едно главоболие за Джорджия Мелони, която се готви да назове своето дясно правителство, което ще включва фигури от Forza Italia.

След като спечели изборите миналия месец със своите твърдодесни, социално консервативни възгледи, Мелони се опита да успокои западните съюзници на Италия, като повтори позицията си в полза на НАТО и продължаващите доставки на оръжия за Украйна. Но тя е в коалиция със Силвио Берлускони и Матео Салвини - и двамата известни путинофили.

През 2015 г. Украйна забрани на Берлускони да посещава Крим в следващите три години.

Италианският политик-ветеран веднъж подари на лидера на Кремъл завивка за легло с техните лица. По време на предизборната кампания той каза, че Путин просто е искал да замени президента на Украйна Володимир Зеленски с "достойни хора".

Новите коментари на Берлускони идват след поредица от сблъсъци с Мелони. На фона на съобщенията, че тя блокира предпочитанията му за министър, той отказа да подкрепи избора й за председател на горната камара на парламента.

Появи се снимка на бележка, която той е написал, наричайки я "упорита, властна, арогантна и обидна". Тя отвърна веднага: "Берлускони забрави едно нещо: не съм изнудвана".

Напрежението се увеличи, тъй като политикът-ветеран настоя един от неговите депутати да бъде назначен за министър на правосъдието, въпреки очевидната липса на съгласие от страна на Мелони.

"Берлускони е като скорпион, който се бие с жаба: той ужилва дори и да знае, че ще умре", казала тя, според вестник Corriere della Sera.

Силовата игра между двамата показва как Мелони надхитри 86-годишния Берлускони, като бързото й издигане окупира дясното крило, което той някога доминираше. В правителството си от 2008 г. той й даде първият голям старт, като я назначи за най-младия италиански министър на 31 години.

След като беше принуден да напусне поста три години по-късно, властта му отслабна заради съдебните му неволи. Тъй като сега Мелони ще стане министър-председател на 45 години, нейната победа за поколенията изглежда пълна. Но продължаващото напрежение между двамата разкрива битка, която все още не е приключила.

Опонентите им изглежда се наслаждават. Политикът центрист Карло Календа написа, че единственото друго нещо, което Берлускони може да направи, за да попречи на раждането на правителството, е да бомбардира централата на партията на Мелони.

Но политическата драма не вещае нищо добро. За ЕС, затаил дъх над първия крайнодесен лидер на Италия след Втората световна война, това ще задълбочи страховете относно посоката на външната политика на страната.

А за изтощените италианци почти ежедневните доклади за сривове на върха са далеч от стабилността, за която жадуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase