Снимка: БГНЕС
fallback

Илън Мъск отрече информацията, че е разговарял с Владимир Путин, преди да публикува анкета в Twitter с предложенията си за прекратяване на руската инвазия в Украйна.

Иън Бремър, ръководител на консултантската компания за политически риск Eurasia Group, твърди, че Мъск лично му е казал за разговора с Путин. Но създателят на Tesla опроверга това.

"Разговарях с Путин само веднъж и това беше преди около 18 месеца. Темата беше космосът", написа Мъск в Twitter.

No, it is not. I have spoken to Putin only once and that was about 18 months ago. The subject matter was space.

— Elon Musk (@elonmusk) October 11, 2022

Миналата седмица той помоли своите 107,7 милиона последователи да гласуват за начините за разрешаване на войната в Украйна. Предложенията включваха провеждане на референдуми в частите от Украйна, окупирани от Русия, които Кремъл твърди, че е анексирал, но този път под наблюдението на ООН. Коментарите му бяха приветствани от Москва. Мултимилиардерът каза: "Русия си тръгва, ако това е волята на народа".

Президентът Путин вече обяви четири украински региона за част от Русия след така наречените референдуми, заклеймени като измамни от Киев и неговите западни съюзници. Русия не контролира напълно нито един от четирите региона.

Мъск също така предложи светът да признае "официално" Крим - незаконно анексиран от Москва през 2014 г. - като част от Русия.

В бюлетин Бремер пише, че Мъск му е казал, че руският президент е "готов да преговаря", но само ако Крим остане под контрола на Русия, ако Украйна приеме форма на постоянен неутралитет и ако Киев признае руската анексия на Луганск, Донецк , Херсон и Запорожие. Бремер твърди, че шефът на SpaceX му е споделил, че Путин е казал, че тези цели ще бъдат постигнати "без значение от последствията и че има потенциал за ядрен удар, ако Украйна нахлуе в Крим.

Но оттогава Мъск отрече информацията.

Първоначалната анкета, публикувана от Мъск, предизвика широка полемика.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че хората, които предлагат Украйна да се откаже от своя народ и земя, "трябва да спрат да използват думата "мир" като евфемизъм, за да "оставят руснаците да убиват и изнасилват още хиляди невинни украинци и да заграбват повече земя".

Руският гросмайстор по шах Гари Каспаров нарече поста на Мъск в Twitter "морален идиотизъм, повторение на пропагандата на Кремъл, предателство спрямо украинската смелост и саможертва".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък приветства предложенията на Мъск, заявявайки: "Много е положително, че някой като Илон Мъск търси мирен изход от тази ситуация".

В началото на войната милиардерът спечели широка популярност в Украйна, след като изпрати редица свои интернет терминали Starlink в страната. Впоследствие той беше поканен на посещение от украинския президент Володимир Зеленски. Сега обаче се съобщава, че сателитите от време на време спират да работят по време на битки, оставяйки украинските войници без връзка.

Скорошните му публикации в Twitter влошиха и връзката му с президента на Украйна, като миналата седмица  Зеленски също публикува анкета в Twitter, която попита кой Мъск последователите му харесват повече - този, който подкрепя Украйна или този, който подкрепя Русия?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

анонимен

преди 1 година

Мъск е вече застаряващ индивид на 50 и кусур, а се държи като някакъв пубер, целта на когото е с всички възможни средства да привлича внимание към персоната си. Но ако наистина вярва, че в 21 век може така фриволно да се прекрояват границите посредством война, то има много малко мозък и здрава мисъл в главата си въпреки цялото му богатство.

31

Анонимен

преди 1 година

Колега първо не си софиянец. Второ от русофобите има не просто неграмотни писачи. Думи нямам да опиша през тия месеци колко ниско интелигентни писания има по форумите от тяхна страна. Но основното което ги характеризира е че са злобни меко казано.

30

Анонимен

преди 1 година

Всеки дебел човек с анцуг може да отиде в мола и да има мнение по форумите но най богатия човек което в случая е синоним и на умен според сорросоидите няма право на мнение ако не е в тяхна полза.

fallback