Снимка: БГНЕС

След като ЕС се споразумя за осмия пакет от санкции срещу Русия, стойността на всички търговски ограничения възлиза на около 123 млрд. евро, се съобщава в материали на Европейската комисия (ЕК).

Според изчисленията тази сума се равнява на 40% от общия оборот на стоки и услуги между Москва и Европейския съюз през миналата година.

Още по темата

"Под тази сума ЕК разбира обема на двустранната търговия между Русия и страните от ЕС, който е съществувал през 2021 г., но сега е невъзможен поради официалните санкции", се казва в публикацията.

Според ЕК новите санкции ще засегнат руския внос в ЕС на стойност 7 милиарда евро. Общо ограниченията върху доставките от Русия се оценяват на близо 90 млрд. евро, предава БГНЕС.

"Преди новия кръг от санкции Европейската комисия оценяваше обема на ограниченията върху износа на стоки и технологии за Русия на 24,8 млрд. евро, а сега - на почти 30 млрд. евро", твърди публикацията.

Европейската комисия също така посочва, че загубите, дължащи се на ембаргото върху износа на услуги от ЕС за Русия, възлизат на 3 милиарда евро.

Миналата седмица ЕС постигна съгласие по осмия пакет от санкции. В него се предвижда, наред с другото, удължаване на срока на личните санкции, както и забрана за транспортиране на петрол до трети държави по море на цена, надвишаваща все още неустановена граница. Мярката ще влезе в сила от декември, а за петролните продукти - от февруари.

Освен това ограничения се прилагат за вноса на готови стоманени продукти, машини, превозни средства, химикали и материали за производство на бижута, които не са изработени от злато. Забранени са също така предоставянето на консултантски, правни и ИТ услуги на руски дружества, износът за Русия на електронни компоненти, подходящи за оръжия, и технически продукти, използвани в авиацията, както и предоставянето на онлайн портфейли за криптовалута на руски физически и юридически лица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase