Снимка: БГНЕС

Русия изглежда изчерпва оръжията и боеприпасите след вчерашните си ракетни удари срещу Украйна. На това мнение е ръководителят на разузнавателната служба на Обединеното кралство.

Ръководителят на GCHQ сър Джеръми Флеминг каза в програмата Today на BBC Radio 4, че според него Русия изпитва силен недостиг, и то не само на амуниции.

"Вярваме, че на Русия й липсват боеприпаси, със сигурност й липсват и приятели", заяви той.

"Видяхме, заради декларацията за мобилизация, че не достига и войска. Така че мисля, че отговорът на това е доста ясен. Русия и руските командири са разтревожени за състоянието на своята военна машина", допълва Флеминг. "Думата, която използвах, е "отчаян". Можем да видим това отчаяние на много нива в руското общество и в руската военна машина."

"Това със сигурност не означава самодоволство", казва още той. "Русия, както видяхме при ужасните атаки вчера, все още разполага с много способна военна машина. Може да изстрелва оръжия, има дълбоки, дълбоки запаси и опит. И все пак, тя е много широко разпространена в Украйна."

Флеминг беше попитан и за перспективата Русия да използва ядрени оръжия.

"Надявам се, че ще видим индикатори, ако започнат да вървят по този път", отговори той. "Но нека бъдем наистина ясни, ако те обмислят това, би било катастрофа по начина, по който много хора са говорили."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase