Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Водещото събитие за пазарите тази седмица беше решението на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори да понижат добива с два милиона барела на ден. Това заяви Николай Шуманов, риск мениджър в A.N. Allnew Investments, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Шуманов в случая Саудитска Арабия се опитва да лавира между двата си най-големи съюзници в последните години – САЩ и Русия.

"От началото на седмицата – защото беше очаквано, че ще има такова понижение – цените на петрола се покачват с близо 10%. Това е краткосрочно явление. В дългосрочен план виждаме забавяне на световната икономика, проблеми в Китай, което ще намали и консумацията на петролни продукти“, коментира Шуманов.

Според госта и Русия, и САЩ имат изгода цените на петрола да са малко по-високи въпреки ускорението на инфлацията.

"(Американският президент) Джо Байдън се опитва хем да озапти инфлацията, хем лобито на петролните производители да е доволно“, коментира гостът.

Шуманов обясни, че шистовите производители в САЩ добиват на по-високи цени спрямо Рияд и Москва. Междувременно Русия продава с отстъпка на азиатските страни заради ембаргото, така че също има нужда от по-скъп петрол, стана ясно още от разговора.

Експертът коментира и ситуацията на капиталовите пазари във Великобритания. Той отбеляза, че има вероятност в дългосрочен план политиките на премиера Лиз Тръс да окажат благоприятен ефект, но за момента закъснелите действия – включително заради политическата криза – оказват натиск.

„Wall Street очаква лихвените равнища в САЩ“, посочи Шуманов.

    „Възможно е да има срив на пазара, ако инфлацията не бъде озаптена. Не вярвам да се случи Армагедон, може да има спадове до края на годината – тепърва ще видим финансовите отчети на компаниите за предходното тримесечие – може да генерират загуби заради високата инфлация и високите цени на енергийните суровини“.

Според Шуманов доларът ще е силен, докато има криза в Европа; докато САЩ повишават лихвените равнища повече от останалите страни; и докато всички смятат, че това е единственото спасение срещу инфлацията.

По отношение на най-доброто портфолио експертът изтъкна важността на диверсификацията. Той посочи, че е добре инвеститорите да държат кеш, за да могат да се възползват при спадове на пазарите. Индексните фондове и облигациите са добри опции за начинаещите трейдъри, стана ясно още от разговора.

* Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 1 година

Пълни глупости. Байдън 10 пъти звъня на саудитците да се съгласяват на намаляване на добива. Не му вързаха. За Байдън високите цени са пряк риск за рейтинга му! САЩ не искат високи цени!

13

Иван Костов

преди 1 година

Байдън разпродаде резерва на гориво на САЩ, за да смъкне цената, рискувайки пълен потоп при реална криза и дефицит, а тоя *** говори как САЩ имали полза от високи цени, при това САЩ са в избори след няколко седмици. Откъде ги изнамирате тия експерти не знам, то няма никаква логика и информираност, а уж това му е работата. Оттам като грешиш за подобно нещо, аз дори не съм сигурен, че останалата част от изказването му се базира на действителността.

12

noname

преди 1 година

Тоя е пълен тъ.пак. Байдън веднага отвори резерва от кладенци иначе цената на бензина скача в сащ с поне 25%.

fallback