Снимка: БГНЕС

Надзорният орган на ООН за ядрена безопасност потвърди, че ръководителят на украинската атомна електроцентрала "Запорожие" е бил освободен след задържането му от руските сили, предаде Politico.

"Приветствам освобождаването на Игор Мурашов", заяви в туитър шефът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси. "Получих потвърждение, че г-н Мурашов се е завърнал благополучно при семейството си".

По данни на украинската държавна енергийна компания "Енергоатом" Мурашов е бил арестуван от руски патрули на път от ядреното съоръжение към близък град в петък следобед.

В изявление на МААЕ от събота се казва, че задържането на Мурашов рискува да застраши безопасната експлоатация на централата.

Централата е най-голямото ядрено съоръжение в Европа и от март е под руски контрол, но в нея продължават да работят украински служители.

Миналия месец МААЕ призова за създаване на зона за ядрена безопасност и сигурност около съоръжението.

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 3 месеца

г-н Мурашов бил освободен и се е завърнал благополучно при семейството си. Това не значи, че се е завърнал към ръководството на ЗАЕЦ.

7

пълниЯТ член

преди 3 месеца

, като подлог се членува с пълен член, защото именно той не се слага навсякъде, а само на някои места, дрОгарю, привърженик на Макаренко, обичащ отпрани уши...

6

долни руски

преди 3 месеца

Нямям думи за руските безчинства!