Снимка: архив, БГНЕС

Службата за външно разузнаване на Русия разполага с материали, които сочат западна следа в "организацията и осъществяването" на терористичния акт срещу газопроводите "Северен поток" 1 и 2 в Балтийско море. Това съобщи днес пред журналисти директорът на службата Сергей Наришкин, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Още по темата
Според него "Западът прави всичко, за да прикрие истинските извършители и организатори на този международен терористичен акт".

Изказването на Наришкин е най-директното обвинение към Запада от висш руски представител по повод течовете на природен газ от тръбите на "Северен поток" 1 и 2. Шефът на разузнаването обаче не уточнява с какви доказателства разполага за твърденията си, отбеляза Ройтерс.

Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че тази "безпрецедентна диверсия" представлява "акт на международен тероризъм".

Европейският съюз разследва причините за изтичането на газ в морето край бреговете на Дания и Швеция и също предположи като причина саботаж, а шведският министър на енергетиката допусна умишлени действия на държавно ниво.

След като в понеделник бе открито първото изтичане, незабавно бе спряно подаването на гориво по двата газопровода, но в тръбите все още има газ. От компанията оператор на "Северен поток" 1, казаха, че засега не са в състояние да си осигурят достъп до пробивите в тръбите и предположиха, че изтичането ще спре до понеделник.
(БТА)

 

Коментари Напиши коментар

106

Знайко

преди 7 месеца

До До 75...само че руснаците ще се позоват на формажор, така че не дължат нищо, така че тоя довод отпада...ааа ако искате си го повтаряйте в опорките, не ни пречите

105

и аз така.!.

преди 7 месеца

ДА ИЗДИГАТ ВИСОКИ СТЕНИ И ДА НЕ ПУСКАТ РУСНАЦИТЕ ДА ИЗЛИЗАТ В ТОЯ ЛОШ ЛОШ ЗАПАД....

104

Анонимен

преди 7 месеца

според мен русия взриви тръбопроводите