Снимка: БГНЕС
fallback

Бившият служител на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън получи руско гражданство, съгласно указ, издаден от руския президент Владимир Путин днес.

"В съответствие с член 89, буква а) от Конституцията на Руската федерация постановявам: На следното лице да бъде предоставено гражданство в Руската федерация: Едуард Джоузеф Сноудън, роден на 21 юни 1983 г. в Съединените американски щати", гласи указът.

През 2013 г. Сноудън оповести публично информация за методите за електронно наблюдение от американските и британските разузнавателни служби, както и за факта, че те си предават взаимно лични данни на своите граждани. Сноудън също така твърди, че разузнавателните служби на тези държави незаконно са подслушвали разговорите на чуждестранни лидери. Бягайки от преследване от страна на американските власти, той подаде молби за убежище до властите в няколко държави, включително Русия. През 2014 г. получи първото си разрешение за пребиваване в Руската федерация, а по-късно и правото на безсрочен престой на руска територия.

След като руският президент Владимир Путин пълноправно гражданство на бившия американски разузнавач Едуард Сноудън, съпругата му също ще кандидатства за такова, съобщи адвокатът на Сноудън в Русия Анатолий Кучерена пред РИА Новости.

"Сега и съпругата му ще кандидатства за гражданство, след като той го получи", каза Кучерена.

Според адвоката дъщерята на Сноудън, която е родена в Русия, е получила също руско гражданство при раждането си.

Той отбеляза, че за да получи руско гражданство, Сноудън е изпълнил всички необходими процедури.

"Той (Едуард Сноудън) е изпълнил всички процедури, предвидени в нашето законодателство, условията, които са необходими за получаване на гражданство: прекарал е повече от пет години в Русия, има разрешение за пребиваване - всичко това", добави Кучерена и подчерта, че бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ е щастлив, че е взето такова решение по отношение на него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Равнопосавеност

преди 1 година

До 52 - Ти къде живееш? Защото ако е в България е странно да говориш за мизерия в Русия. Кога за последно си бил в Русия за да имаш мнение по въпроса? Мога да ти кажа само, че ако отидеш когато се върнеш ще ти трябва време да свикнеш със сивотата и мръсотията в европейската ни столица София.

49

Анонимен

преди 1 година

Тъкмо ще има възможност да сравни като американски гражданин и руски такъв кое е по-добре. Дали руснаците контролират гражданите си по-малко и дали има повече свобода интересно какви са му наблюденията.

48

kingsize

преди 1 година

А повиквателна - кога?

fallback