Снимка: БГНЕС

Съветът на Федерацията, горната камара на руския парламент, одобри Закона за опростено предоставяне на руско гражданство на чужденци, сключили договор за военна служба в редиците на руската армия, съобщи порталът „Говорит Москва“. От опростения начин да станат руснаци ще могат да се възползват чуждестранните граждани, които служат поне една година в редиците на въоръжените сили на Русия.

Законът, предвиждащ получаване на руски паспорт по късата писта и без дълго чакане и бюрократически спънки, беше приет преди това от долната камара – Държавната дума.

Още по темата
Във вторник се появиха информации, че в Многофункционалния мигрантски център „Сахарово“ в Москва ще започне приемът на чужденци за военна служба в Русия. „Там е разгърната пълноценна инфраструктура за съдействие на министерството на отбраната.“ - заяви кметът на руската столица Сергей Собянин.

Столичните власти откриха в центъра, предназначен за бежанци от Африка, Близкия и Средния Изток и бившите съветски републики, военна комендатура. Така Кремъл се надява бежанците, търсещи много често спасение от военни конфликти в своите страни да се съгласят да станат пушечно месо в Русия, като в замяна се освобождават от изискваното условие да са живели в Русия в продължение на пет години.

Подобна възможност – казарма срещу паспорт съществуваше и досега, но тя предвиждаше чужденецът да изкара в руската армия три години по договор. Сега са достатъчни 12 месеца, стига кандидатът за гражданство да остане жив през това време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase