Снимка: БГНЕС

Украинските сили постигнаха бързи успехи през последните дни, отвоювайки големи територии от Русия. Русия твърди, че се прегрупира - и нейните сили все още държат около една пета от страната.

Как се промени конфликтът?

Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, обграждайки украинската столица Киев. Той също така предприе атаки в южната, източната и северната част на страната.

В началото на април украинските сили превзеха големи райони около Киев, след като Русия се отказа от натиска си към столицата. Оттогава Русия съсредоточава военните си операции в южната, източната и североизточната част на Украйна, завземайки големи територии.

Нещата обаче се промениха драматично в началото на септември.

В решителна офанзива на североизток Украйна отблъсна руските сили. Тя твърди, че си е върнала 3000 квадратни километра територия само около град Харков. Общо Украйна казва, че е отвоювала повече от 8000 кв. км от руския контрол през септември - нейните най-значими териториални придобивки от началото на войната.

Градовете Изюм и Купянск, за които Украйна твърди, че са били превзети отново на 10 септември, са били ключови центрове за доставки за руските сили. Като такива те представляват важни стратегически печалби.

Има и украинска контраатака около района на Херсон в южната част на страната.

Институтът за изследване на войната (ISW) казва, че украинските войски са нанесли "голямо оперативно поражение" на руските сили.

Джъстин Бронк от Royal United Services Institute каза, че руските позиции в Харков са претърпели "пълен колапс". Руското изтегляне беше, каза той, "със сигурност най-драматичният обрат, който сме виждали от руснаците, откакто се оттеглиха от Киев през април".

Как отговори Русия?

Русия потвърди, че нейните сили са се оттеглили от Изюм и Купянск. Тя заявява, че това е стратегическо изтегляне за "прегрупиране" и добавя, че ще продължи да атакува тези райони.

Руската армия изглежда е изоставила големи количества техника и боеприпаси по време на изтеглянето.

Колко територия все още заема Русия?

Русия все още държи около 20% от Украйна, според ISW.

Районите са предимно в района на Източен Донбас и в южната част на континентална Украйна, както и на полуостров Крим, който Русия анексира през 2014 г.

Донбас е предимно рускоезична област и след като Русия превзе Крим през 2014 г., проруските сили превзеха повече от една трета от региона. Там създава две т. нар. народни републики. Райони в западната част на страната, включително Лвов, са претърпели ракетни атаки, но няма опит от страна на руските сили да превземат и окупират територия.

Какво иска Русия?

Русия отказва да признае нахлуването си за война и твърди, че предприема "специална военна операция" в Украйна.

Кремъл каза, че операциите му ще продължат "докато бъдат постигнати всички първоначално поставени задачи".

При започването на инвазията през февруари президентът Владимир Путин каза, че целта му е "демилитаризиране на Украйна".

Една от целите беше да се гарантира, че Украйна няма да се присъедини към западния отбранителен алианс НАТО.

Първоначалната цел на Русия беше да превземе Украйна и да свали нейното правителство.

Сега обаче изглежда, че е ограничил амбициите си до осигуряване на земя в източната и южната част на Украйна.

Какво иска Украйна?

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че основната му цел е да изтласка всички руски войски, да "деокупира цялата ни територия". Той призова за повече финансиране и оборудване за запазване на зоните, отвоювани от Русия.

Западните доставки на оръжия се използват силно от украинските сили.

Колко хора са загинали?

И двете страни са понесли загуби, но нито една не публикува точни данни.

Украйна твърди, че е убила повече от 50 000 руски войници, а в края на август заяви, че е загубила близо 9 000 военни от началото на конфликта.

Русия рядко разкрива загиналите си войници. Последният брой на загиналите е през март, когато се казва, че 1351 руски войници са загинали от началото на инвазията.

През юли американски служители изчислиха, че около 15 000 руски войници са загинали.

Цивилни също са загинали. В началото на септември ООН потвърди повече от 5700 смъртни случая. Въпреки това се казва, че действителният брой вероятно ще бъде значително по-висок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase