Снимка: БГНЕС

САЩ обвиха отпускане на нова военна помощ за Украйна в размер на 600 милиона долара, за да помогнат на украинските военни в борбата им с руските сили, предадоха световните агенции, като се позоваха на изявление на Белия дом. Помощта се изразява в оборудване и услуги, но също и в обучение. Повече подробности не се съобщават.

От началото на руската инвазия в Украйна САЩ са предоставили на Киев военна помощ в размер на над 15 милиарда долара, припомня Франс прес. Съобщението за новата помощ идва в момент, в който украинската армия от началото на месеца води голяма контраофанзива срещу руските сили.

Същевременно САЩ наложиха нови санкции 22 руски физически лица заради тяхната подкрепа за войната в Украйна. Сред санкционираните са Мария Алексеевна Лвова-Белова, за която се твърди, че е оглавила усилията на Москва за депортиране на украински деца в Русия.

Нови санкции бяха наложени и на чеченския лидер Рамзан Кадиров заради това, че той мобилизира чеченци да се бият срещу украинските сили. Седем членове на семейството му също са санкционирани. 

Санкционирани са и четирима руски представители, свързани с руските финансови среди, които са оказали директна и  индиректна подкрепа на руските усилия за заобикаляне на финансовите санкции.

В допълнени министерството на финансите на САЩ заяви, че ще забрани на американци да предоставят квантови компютърни услуги на който и да  е в Русия от 15 октомври. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase