Снимка: Bulgaria ON AIR

Днес таблоида "Sun" коментира опит за покушение над Путин. Международният анализатор Илия Лазаров се осъмни в тази информация. "Ако се прави атентат на фигура като Путин, единствените, които могат да направят нещо такова, са самите руски служби. Ако го правят, нямаше да е по този начин, особено на бронирана кола", коментира той в студиото на "Денят ON AIR".

Лазаров говори и по темата за срещата на Путин с китайския лидер Си Дзинпин, като каза, че за първи път Китай е дал ясна заявка, че иска да бъде световен лидер, а икономиката на Китай превъзхожда 10-15 пъти тази на Русия. Според него впечатлението от срещата е, че на нея младши партньорът е бил руският президент.

"САЩ са един от големите полюси. Самият Китай съществува икономически, защото има пазарите на САЩ и Европа, без тях китайската икономика ще се срине и ще се върнат на ориз. Големият печеливш от войната в Украйна е Китай - те стоят, чакат и събират плодовете. Китай са достатъчно мъдри да имат голяма диверсификация на източниците. Това е правилната политика за такава огромна държава. Ако зависиш само от един източник, ставаш пленник", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите му в речта си председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е пропуснала да каже, че енергийната криза не се дължи единствено на конфликта в Украйна, а и на "глупостите, които са извършени в енергетиката в Европа" за последните години със зелената енергия. Лазаров смята, че Ковид-19 също не е проблем за това, а са затворени ТЕЦ-овете без алтернативи.

Според него констатациите за пестене на ток са "разсъждения на една домакиня и Урсула фон дер Лайен е перфектна в това, но не е за лидер на Европа".

"Ядрената енергетика е една от най-чистите. В България имаме свръхпроизводство на ток, но беше още по-добре да имаме още по-голямо производство с още 2 реактора в Козлодуй, а всички се фокусираха върху Белене. Когато имаш свръхпроизводство на ток, е въпрос на политически решения как да компенсираш скъпия ток в България на база пазарните механизми", категоричен е Лазаров.

Анализаторът смята, че въвеждане на таван на цените на тока не е добре за България и ние трябва да реагираме. Мнението му е, че в Европа има криза на лидерите и тя трябва да върви към своята федерализация в сферата на отбраната и националната сигурност, а външната политика трябва да е единна.
"Вижда се, че газът е оръжие, че Русия го използва, че липсва известна надеждност в доставките, това ще доведе до трайни последствия за Русия в дългосрочен план. Щат, не щат, европейците ще диверсифицират. Европа осъзнава къде е сбъркала през всички тези години", заключи Лазаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase