Снимка: БГНЕС

Русия призова Армения и Азербайджан да прекратят военните действия и да спазват споразумението за прекратяване на огъня, като изрази "изключителна загриженост" от подновяването на сраженията между двете страни, предаде "Ройтерс".

В изявление руското външно министерство заяви, че е посредничило за прекратяване на огъня в 09:00 ч. московско време (06:00 ч. по Гринуич) тази сутрин и очаква двете страни да изпълнят условията на споразумението.

"Изразяваме крайната си загриженост от рязкото влошаване на ситуацията в районите на арменско-азербайджанската граница", заяви външното министерство.

"Призоваваме страните да се въздържат от по-нататъшно изостряне на ситуацията, да проявяват сдържаност и стриктно да спазват прекратяването на огъня."

По-рано във вторник министър-председателят на Армения Никол Пашинян заяви в реч пред парламента, че интензивността на сраженията е намаляла, но все още е активна в някои райони. Азербайджанските медии съобщиха, че прекратяването на огъня се е разпаднало в рамките на 15 минути.

Още по темата
Нагорни Карабах, планински регион в Южен Кавказ, е международно признат като част от Азербайджан, но местните етнически арменски жители отхвърлят суверенитета на Баку над региона. От десетилетия той е източник на ожесточено напрежение между двете държави.

В изявлението си Русия заяви, че спорът трябва да бъде разрешен "изключително с политически и дипломатически средства".

Двете страни се обвиниха взаимно за разпалването на военните действия през нощта, при което според министър-председателя на Армения Никол Пашинян са загинали 49 арменски войници.

Москва, която е съюзник на Ереван чрез военния съюз на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), но която поддържа и близки приятелски отношения с Баку, не каза кой според нея е отговорен за последната ескалация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase