Снимка: БГНЕС

На прага на есента и зимната още не е решен проблема с енергийната криза. Според Калоян Стайков, енергиен експерт от Института по енергиен мениджмънт, е необходимо да се намери вариант за подпомагане на домакинства и компании.

"Проблемът е европейски. Залагането на национални решения няма да е добър вариант, защото означава тотално нарушаване на пазарни принципи, поясни експертът пред БНР.

По думите му, мерките не трябва да са национални, защото това изкривява пазарните взаимоотношения. Според него трябва да се дават помощи на тези, които реално имат нужда от тях, а не помощи на калпак, на всички поравно.

"Налагането на таван на цените на природния газ насърчава употребата му в момент, когато е дефицитен в целия свят, не само в ЕС, и това обръща икономическата логика с главата надолу", заяви още Калоян Стайков.

Още по темата

Според него се запазва тенденцията ЕС твърде дълго да обсъжда различни предложения, да отлага тяхното решение във времето, което намалява ефективността им и запазва висока несигурност на пазарите.

Делът на руския газ във вноса на ЕС е около 10%. Налагане на таван на цената само за един доставчик също поражда проблем – "ЕС да се окаже и без този газ", отбеляза Стайков.

"Ако страните са готови за такава жертва, просто могат да кажат – забраняваме вноса и няма нужда да си играем на такива дребни номера."

По думите му таван на цените за един доставчик би провокирал у другите въпроса кога това ще се случи и на тях.

Стайков е категоричен, че таван на цените в Европа ще доведе до пренасочване на доставките към други региони, където търсенето също е голямо.

"Като започне да налага тавани на цени, естествено, че доставките ще секнат. (…) Въпросът е защо някой доставчик би доставял на Европа при по-ниски цени, тоест при таван на цените, при положение, че може да го продаде някъде другаде на по-високи?"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase