Снимка: Pixabay/Natalia_Kollegova

Планински спасителен екип се опитва да спаси четирима алпинисти, блокирани на голяма надморска височина на най-големия активен вулкан в Русия, след като други шестима от тяхната група загинаха по време на изкачването.

Четиримата алпинисти, включително 41-годишен водач със счупен крак, бяха принудени да се подслонят за втора нощ в палатки на надморска височина от 4000 м на горните склонове на вулкана Ключевская сопка. Температурите там паднаха до около -14C .

Вчера спасителен хеликоптер се опита да стигне до оцелелите, но трябваше да се върне обратно поради леден вятър и облаци.

Смята се, че четирима от алпинистите са паднали и са загинали в събота на около 4150 м. Други двама от групата умират малко след това.

Конусовидният връх на Ключевская сопка е най-високият от 29-те активни вулкана на полуостров Камчатка в Източна Русия, които са част от обекта на световното наследство на ЮНЕСКО.

Десетимата алпинисти от няколко различни региона на Русия и двама водачи са тръгнали да изкачват 4750-метровия вулкан във вторник. Само девет души обаче опитват да щурмуват върха в събота, след като двама алпинисти решават да останат с водач в хижа на 3300 м.

Днес хеликоптер трябва да отведе спасителен екип до долните склонове на вулкана, откъдето те планират да се изкачат пеша до хижата, откъдето смятат да тръгнат към бедстващите по-горе алпинисти. Друг екип трябва да създаде базов лагер, готов да евакуира оцелелите.

Бяха зададени въпроси относно уместността на изкачването на алпинистите. Клиентите бяха водени от гидове от компания за екскурзии, базирана в Новосибирск, Сибир, а не от местни жители на Камчатка.

Опитни катерачи казаха пред руски медии, че Ключевская сопка е "трудна и непостоянна" планина, подходяща само за опитни катерачи, които са се аклиматизирали към надморската височина.

Четиримата оцелели поддържат връзка със спасителите по сателитен телефон, но връзката прекъсва.

Шестимата загинали са петима мъже на възраст между 31 и 38 години и 28-годишна жена от Москва.

Един от тях е Андрей Гутор, 34-годишен, лекар от Санкт Петербург. Запознати казаха, че той е бил в добра физическа форма и преди това е изкачил Елбрус - най-високия връх в Европа. Елбрус не е технически труден за изкачване, въпреки че надморската височина и възможните промени във времето означават, че все още е опасно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase