Снимка: БГНЕС

Съединените щати се интересуват от чумата и холерата, като планират да използват тези патогени умишлено, и това ще бъде маскирано като естествени огнища на вирусите. Това съобщи генерал-лейтенант Игор Кирилов, началник на Войските за радиационна, химическа и биологична защита на руските въоръжени сили.

Според него фокусът на работата, извършвана от Пентагона в биолаборатории в Украйна, към момента не съответства на текущите здравни изисквания на САЩ. Основно в тези биолаборатории се изучават и се правят тестове със социално значими заболявания: морбили, рубеола, СПИН, туберкулоза.

„В същото време американските клиенти се интересуват от съвсем различна номенклатура, а именно: холера, туларемия, чума, кримска конгоанска треска, хантавируси“, каза началникът на войските. Той посочи, че тези патогени са изследвани в рамките на така наречените украински проекти "Теп" и "Ю-Пи".

Още по темата

Интересът на американските военни биолози се дължи на факта, че тези патогени имат естествено разпространение както в Украйна, така и в Руската федерация и използването им може да бъде маскирано като естествени огнища на болести, смята Кирилов.

„Дейността на биологичните лаборатории и програмата за т. нар. "реформа на украинската здравна система", изпълнявана от Съединените щати, доведоха до неконтролируемо увеличаване на случаите на особено опасни и икономически значими инфекции“, продължи той.

В момента в Украйна се наблюдава увеличение на случаите на рубеола, дифтерит, туберкулоза, а заболеваемостта от морбили се е увеличила над 100 пъти. „Освен това значително се влоши ситуацията с африканската чума по свинете“, каза той.

По-рано Министерството на отбраната на Руската федерация публикува оригиналните материали от украинските биологични лаборатории, публикувани и от РИА Новости. Официалният представител на военното ведомство генерал-майор Игор Конашенков обясни, че по време на специална военна операция в Украйна са открити факти за разчистване на следите от изпълнявана в страната военно-биологична програма, финансирана от Министерството на САЩ. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase