Снимка: БГНЕС

Руските държавни обвинители поискаха 24-годишна присъда затвор за бившия журналист Иван Сафронов по делото му за държавна измяна, съобщи държавната информационна агенция ТАСС, като цитира Московския градски съд.

Сафронов е отразявал военни въпроси за вестниците "Ведомости" и "Комерсант", преди да стане помощник на ръководителя на руската космическа агенция два месеца преди ареста му през юли 2020 г.

Той отрича обвиненията, че е предал военни тайни за продажбите на руски оръжия в Близкия изток и Африка на Чешката република, член на НАТО, докато е работил като репортер през 2017 г., като ги нарича "пълна пародия на правосъдие и здрав разум". Очаква се скоро да бъде произнесена присъда по делото.

Още по темата
Сафронов заяви, че държавните следователи са посочили познанството му с чешки журналист, с когото се е запознал в Москва през 2010 г. и който по-късно е създал уебсайт, за който Сафронов твърди, че е допринесъл, използвайки информация, изцяло базирана на открити източници.

Задържането му разтърси медийната среда в Русия, където контролът и без това е строг, а след нахлуването на Русия в Украйна през февруари се затегна още повече.

Независими медии, сред които вестник "Новая газета" и независимият телевизионен канал "Дождь", напуснаха страната и възобновиха дейността си в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase