Снимка: БГНЕС
fallback


Русия достигна максимума на своята ударна мощ, а пикът на ефективността ѝ премина, твърди бившият американски генерал Бен Ходжис. До края на 2022 Украйна може да си върне загубените територии, предава "Дойче Веле". При едно условие.

Украински войници изстрелват оръжия

През 1943 година в южната част на Украйна месеци наред се водят сражения между Вермахта и Червената армия. В началото на ноември същата година германците са принудени да се изтеглят на западния бряг на река Днепър. "Стотици хиляди войници на Вермахта е трябвало да бранят само железопътните линии в Украйна и Беларус", припомня генерал Бен Ходжис, бивш главнокомандващ на американските въоръжени сили в Европа. В крайна сметка логистиката е решаваща за хода на войната, подчертава той. Ходжис смята, че в сегашната война срещу Украйна руснаците са достигнали кулминацията на възможностите си и вече не могат да гарантират сигурността на логистичната си дейност. "Това показва, че те са уязвими, както и че тяхната логистична система е изчерпана", добавя той.

Oще по темата


Историческото сравнение с Втората световна война е трудно. И измеренията са съвсем различни. Но то показва ключовата роля на логистичните доставки за армията. А в това отношение Русия е изключително уязвима, твърди генерал Ходжис. Заедно с други американски военни, политици и анализатори от американската администрация, той настоява на Украйна да бъдат предоставени още по-интелигентни оръжия - като ракетите ATACMS (Army Tactical Missile System) с обсег на действие до 300 километра. Тези ракети могат да се изстрелват от артилерийските системи за многозалпов огън HIMARS, на които украинската армия дължи най-големите си успехи срещу руските части дотук.

Руски ядрен удар? Това е малко вероятно.

Дълго време Вашингтон се въздържаше да снабдява Украйна с далекобойни оръжейни системи, за да не се стигне до ескалация на конфликта. Сред противниците е и съветникът на американския президент по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан. Но генерал Ходжис смята, че Русия не разполага с други средства за ескалация, освен ядреното оръжие. А според него това е "изключително малко вероятно". Използването на ядрено оръжие от страна на Русия - дори и с възможно най-малката мощност, би вкарало САЩ и Великобритания във войната, посочва американският генерал.

Войната на Русия ще се води и ще бъде решена с конвенционално оръжие, продължава Ходжис. Затова Киев се нуждае от повече модерни оръжия и военно обучение. От месеци президентът Володимир Зеленски говори за украинска контраофанзива в южните райони на страната. Но тя не е възможна с наличното въоръжение, казва германският експерт по въпросите на сигурността и за Украйна Нико Ланге.

На Украйна ѝ липсват бронирани машини и достатъчно танкове, за да стартира голяма контраофанзива за връщане на териториите, които сега се намират под руски контрол, казва той пред ДВ. В тази връзка експертът критикува остро поведението на Германия и нейните резерви относно предоставянето на тежко оръжие за Украйна.

Един от аргументите на Германия беше, че за боравенето с такива системи - като германските "Мардер", "Фукс" или "Гепард" - е необходимо специално обучение. Но с американските системи HIMARS украинците доказаха, че се учат бързо. Сега много украински войници стигат до фронта с обикновени пикапи, вместо с бронирана транспортна техника, което увеличава загубите. В тази връзка и генерал Ходжис настоява Германия да изпраща повече танкове на Украйна. В противен случай никой повече няма да уважава Германия, предупреждава той.

Украинска победа до края на годината?

Сега е моментът да се сложи край на тази "помощ на час по лъжичка". Доставките за Украйна трябва да включват всичко, което е възможно да бъде изпратено. Само така украинците могат да освободят териториите, окупирани от руснаците след 24 февруари 2022, а по-късно и Крим, и Донбас - с помощта на преговори през следващите една-две години, твърди Бен Ходжис.
Бившият американски генерал Бен Ходжис

Бившият американски генерал Бен Ходжис

Руската армия няма нито ресурси, нито енергията за още една голяма офанзива, казва той. Всеки успешен удар по оръжеен склад или команден център увеличава пътищата за снабдяване на армията. А това все повече ще създава проблеми на Русия, тъй като камионите с боеприпаси ще трябва да изминават още по-дълги разстояния. Ако ударната мощ на украинската армия бъде повишена, а руската военна инфраструктура бъде достатъчно отслабена, Украйна ще може да започне своята голяма контраофанзива, убеден е генерал Бен Ходжис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

287

Анонимен

преди 1 година

Този генерал-дърдорко да беше попрочел малео за войната. Преди месеци същия ни уверяваше, че още 10-на дни и Русия се срива, газ на ***, ще я гътнем за две седмици. Къде ти - нито й свършиха ракетите, нито снарядите.

286

Анонимен

преди 1 година

Щом русия ги съсипа с тази смешна армия (според русофобите) си представете ако пратят специалните части.....

285

Анонимен

преди 1 година

Украйна загуби територия а пък се смеем на Руската армия.... Нищо не разбирам.... Карти гледате ли? Или просто си дрънкате?

fallback