Снимка: БГНЕС

Украинските въздушни сили обявиха, че около 10 руски самолета са били унищожени при експлозията на полуостров Крим, която стана във вторник. При нея загина един човек, а поне 14 бяха ранени.

Говорителят на въздушните сили на Украйна Юрий Игнат съобщи, че във въздушната база Саки в Новофедоровка, която бе взривена, руснаците са държали самолети Су-24, Су-30, Ил-76 и др.

Още по темата
Русия твърди, че не е имало атака по базата – версията на Москва е, че серията експлозии са причинени от инцидент, а не от украински удар. От Киев нито потвърждават, нито отричат да имат нещо общо. Според анализатори взривовете вероятно са причинени от украинска атака с ракети с обсег 200-300 км. Става въпрос за ракети „земя-земя“ ATACMS, за които Киев отдавна моли Запада и с които ракетните системи HIMARS могат да стрелят с по-голям обхват.

Официално няма публични данни дали Украйна разполага с тези по-мощни ракети, предоставени от САЩ, тъй като от Вашингтон са наясно, че оръжията могат да се ползват от Киев за удари по руска територия.
 

Коментари Напиши коментар

131

msm

преди 3 месеца

В свободните медии излязоха сателитни снимки на базата, преди и след експлозията. Виждат се най-малко 5 кратера от експлозии на територията на базата и разрушенията около кратерите - сгради, самолети. И по принцип, свободните медии в Европа, включително Румъния, излъчват кадри от войната и разрушения на цивилна инфраструктура в Украйна, каквито българските медии незнайно защо ни спестяват!?

130

Анонимен

преди 3 месеца

До Анонимен 124Аха, а в това време ватата купува дронове от Иран и преговарят Иран да им произвежда Москвичи, ама видиш ли с някакво супер секретно оръжие смущавали електрониката на американските самолети.

129

Анонимен

преди 3 месеца

Руската душа пак се оказа доста широко скроена. Ядат и пият по военните си бази и 5 пари не дават че американците ги дебнат навсякъде. Вместо да разчистят небето си от американски спътници те нехаят. Това всъщност е закономерен резултат от безгрижието. И докато спят украинците ще ги бият. Докато си играят на специална операция ще ядат бой. Само боя може да ги отрезви. 10 самолета за 500 милиона долара, бълха ги ухапала. Извода е: бой до поумняване на главозамаяната руска глава/кратуна!