Снимка: БГНЕС

Руското министерство на отбраната съобщи в петък, че между 5 и 20 юли неговите сили са унищожили четири доставени от САЩ високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS).

"Унищожени са четири пускови установки и една презареждаща машина за многоцелеви ракетни системи (HIMARS), произведени от САЩ", се казва в ежедневния брифинг, цитиран от "Ройтерс".

Киев приветства пристигането на осемте HIMARS в Украйна като възможна промяна на хода на войната. Усъвършенстваните оръжия са по-прецизни и имат по-голям обсег на действие от другите артилерийски системи, което позволява на Киев да нанася удари по руски цели и оръжейни складове по-далеч зад фронтовата линия.

Москва обвини Запада, че удължава конфликта, като снабдява Киев с повече оръжия, и заяви, че доставката на оръжия с по-дълъг обсег оправдава опитите на Русия да упражни контрол върху обширна украинска територия в южната част на страната, отвъд източния регион Донбас, за собствена защита.

Още по темата
На 6 юли, само няколко дни след като първите HIMARS пристигнаха в Украйна, руското министерство на отбраната заяви, че е унищожило два от тях, като публикува видеозапис на предполагаемия удар.

Украйна отхвърли тези твърдения и заяви, че използва доставените от САЩ оръжия, за да нанесе "опустошителни удари" на руските сили.

Тази седмица Киев използва HIMARS, за да нанесе удари по важен мост над река Днепър в контролираните от Русия части на южната Херсонска област, като направи огромни дупки в асфалта и накара местните служители, назначени от Русия, да предупредят, че той може да бъде напълно разрушен, ако атаките продължат.

В сряда САЩ заявиха, че ще изпратят още четири HIMARS на Украйна в рамките на последния си пакет от военна подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase